Praznic duhovnicesc la Alba Iulia de sarbatoarea Sfintilor Ardeleni

La Alba Iulia este zi de mare sarbatoare astazi, 21 octombrie 2004, cand Biserica Ortodoxa Romana ii pomeneste pe Sfintii Ardeleni: Cuviosii Marturisitori Visarion Sarai si Sofronie de la Cioara, Sfantul Mucenic Nicolae Oprea, Sfintii Preoti Marturisitori si Mucenici Ioan din Gales si Moise Macinic – aparatori ai Ortodoxiei romanesti din Transilvania in veacul al XVIII-lea.

De peste 12 ani aceasta sarbatoare prilejuieste, la Alba Iulia, organizarea unor manifestari culturale si duhovnicesti pentru tot sufletul crestinesc iubitor de spiritualitate si dreapta credinta.

Astfel, miercuri, 20 octombrie 2004, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a organizat de la orele 10.00, in Aula ‘Dumitru Staniloae’ a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia un Simpozion cu tema: ‘Sfantul Stefan cel Mare si Transilvania’. La Simpozion au conferentiat:

1. Pr.Acad.Prof.dr. Mircea Pacurariu – care a vorbit despre trei mari personalitati ale vietii religioase si nationale: Binecredinciosul Voievod Stefan Cel Mare si Sfant – argumentele canonizarii lui, Matei Basarab – cel mai mare ctitor de locasuri sfinte si Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu. La finalul conferintei, Parintele Profesor Dr. Mircea Pacurariu a evidentiat necesitatea de a le cinsti munca, stradania si jertfa pentru Hristos si pentru credinta crestina: ‘Ei raman exemple luminoase pentru neam, Biserica si tara, atat pentru noi, cat si pentru cei care vor veni dupa noi.’

2. Cel de-al doilea conferentiar a fost Parintele Arhid. Asis. Drd. Alin Albu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, care a vorbit despre ‘Stefan cel Mare si Transilvania’.

Au mai luat cuvantul: Lect. Dr. Valer Moga, Prof. Dr. Gheorghe Anghel, d-na dr. Sofia Stirban – director al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia si alti participanti.

Praznuirea Sfintilor Ardeleni a continuat ieri cu slujba Vecerniei si a Litiei ce a fost oficiata in Catedrala ‘Reintregirii Neamului’ din Alba Iulia de la orele 18.00. Slujba Vecerniei a fost oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Andrei – Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia.

Canonizati acum aproape 50 de ani (1955) impreuna cu Sfintii Ierarhi Transilvaneni Ilie Iorest si Sava Brancovici, Cuviosii Marturisitori Visarion si Sofronie, alaturi de Sfantul Mucenic Nicolae Oprea si Preotii marturisitori Ioan si Moise (canonizati in anul 1992) alcatuiesc icoana Bisericii marturisitoare a lui Hristos. Acesta a fost si mesajul transmis credinciosilor din Catedrala ‘Reintregirii Neamului’ din Alba Iulia si tuturor celor care au fost astazi pe frecventa postului de Radio ‘Reintregirea’ de catre Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, care a slujit Sfanta Liturghie in prezenta unui impresionant sobor de ierarhi, preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Andrei – Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia. Din soborul de ierarhi au facut parte: Prea Sfintitul Calinic – Episcopul Argesului si Muscelului, Prea Sfintitul Ioan – Episcop Ortodox al Covasnei si Harghitei, Prea Sfintitul Visarion Rasinareanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului si Prea Sfintitul Iustin Sigheteanul – Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.

La finalul Sfintei Liturghii, Inalt Prea Sfintitul Andrei – Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia a subliniat importanta pastrarii dreptei credinte si a marturisirii lui Hristos si astazi in contextul integrarii Romaniei in structurile Uniunii Europene: ”Ce-i va folosi omului, daca va castiga lumea intreaga, iar sufletul sau il va pierde? Sau ce va da omul in schimb pentru sufletul sau?’, a spus Mantuitorul nostru Iisus Hristos (Matei 16,26). Or, sufletul ni-l putem mantui doar pastrand si marturisind dreapta credinta, mai ales astazi intr-o lume a secularizarii si a relativizarii.’

Programul dedicat sarbatoririi Sfintilor Ardeleni a continuat la Alba Iulia cu un spectacol organizat de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Radio ‘Reintregirea’ la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, in cadrul caruia si-au dat concursul: Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Mitropolit Simion Stefan’, Corul ‘Theotokos’, Vali Serban, Tani Barna, Ansamblul Folcloric ‘Ghiocelul’ din Bistra Muresului si Ansamblul Folcloric ‘Craisorul Muntilor’ din Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente