Pr. prof. univ. dr. Mircea Pacurariu implineste 75 de ani

Pr. prof. univ. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu, implineste astazi varsta de 75 ani. Nascut la data de 30 iulie 1932, in localitatea Rusi, judetul Hunedoara, a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu, urmand apoi cursurile de doctorat – specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Romane – la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, obtinand doctoratul in 1968. A fost profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt si profesor titular la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. De asemenea, a fost suplinitor al aceleeasi catedre si la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Principalele repere din viata pr. prof. univ. acad. dr. Mircea Pacurariu ne-au fost evidentiate de catre parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In ziua de 30 iulie 1932, in localitatea Rusi, judetul Hunedoara, undeva in apropierea Manastirii Prislop, s-a nascut cunoscutul profesor de astazi al Bisericii Ortodoxe Romane, pr. Mircea Pacurariu. A urmat scoala primara la Orastie si Deva, apoi, pentru doi ani, cursurile Facultatii de Istorie de la Cluj si apoi Institutul Teologic Universitar din Sibiu, intre anii 1952 – 1956, urmand apoi cursurile de doctorat – specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Romane – la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, in anii 1956 – 1959. Legat de Moldova, pr. Pacurariu si-a inceput activitatea la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, la aceasta scoala de Teologie din Moldova, fiind invitat la catedra de mitropolitul Justin Moisescu. La Manastirea Neamt n-a ramas prea mult, trei ani mai tarziu pr. Pacurariu indreptandu-si pasii catre Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a fost pe rand asistent, apoi conferentiar si profesor titular din anul 1971. A tiparit foarte mult in toti acesti ani, incepand cu teza sa de doctorat, care se refera si ea la Biserica din Moldova. Pentru indelungata sa daruire, pentru istoria Bisericii si pentru cultura romaneasca, pr. Mircea Pacurariu a devenit membru corespondent al Academiei Romane in anul 1997’.

Parintele exarh Timotei Aioanei ne-a mentionat si principalele lucrari scrise de catre pr. prof. univ. dr. Mircea Pacurariu: ‘A tiparit numeroase lucrari de Teologie si de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, si anume: manuale pentru Seminariile Teologice, care au aparut in mai multe editii, aceasta aratand succesul de care s-a bucurat manualul respectiv. Apoi, manuale pentru Facultatile de Teologie, ‘Inceputurile Mitropoliei Transilvaniei’, ‘Istoria Manastirii Prislop’, ‘Pagini de istorie bisericeasca romaneasca’, foarte multe amanunte din istoria invatamantului teologic de la Sibiu, ‘Sfintii daco-romani si romani’ (lucrare tiparita la Editura TRINITAS), ‘Basarabia. Aspecte din istoria Bisericii si a neamului romanesc’, iar in prezent se mai afla sub tipar volumul al III-lea din ‘Istoria Bisericii Ortodoxe Romane’, tot la Editura TRINITAS a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Parintele Mircea Pacurariu este si autorul unei carti de predici la duminici si sarbatori, carte care s-a bucurat de un mare succes pentru frumusetea si pentru claritatea predicilor pe care le-a publicat. Ar mai trebui amintite la aceste lucrari importante, 20 la numar, nenumarate articole, studii, recenzii, predici, diferite articole care au aparut in mai toate publicatiile bisericesti de la noi, dar si in multe publicatii din strainatate’.

De asemenea, parintele exarh Timotei Aioanei ne-a evidentiat si activitatea didactica a pr. prof. univ. dr. Mircea Pacurariu: ‘A format mii de studenti, cei mai multi dintre ei fiind preoti, monahi, profesori de Religie, iar printre acesti studenti ai parintelui se afla mai mult de 20 de ierarhi care pastoresc in diferite eparhii din tara si strainatate. As putea afirma ca pr. Mircea Pacurariu este profesorul de Teologie in viata cel mai cunoscut din Biserica Ortodoxa Romana. Toate generatiile de discipoli din scolile teologice ai ultimilor 30 – 40 de ani au studiat din manualele elaborate de sfintia sa. La sfarsitul anilor ’90, pr. Mircea Pacurariu a fost pentru un timp profesor si la Facultatea de Teologie nou-infiintata de la Iasi. Este un profesor deosebit de pregatit, preocupat de aceasta disciplina, un om care are o viziune aparte fata de aceasta disciplina, lasand studentilor sai amintirea unui om luminos’.

Nu in ultimul rand, parintele exarh Timotei Aioanei a transmis cateva urari pr. prof. univ. dr. Mircea Pacurariu la acest moment aniversar: ‘In aceasta zi importanta, cand parintele implineste 75 de ani, din Moldova ii dorim sa aiba puterea de a sluji altarul si cuvantul scris cu aceeasi daruire, cu aceeasi bucurie, cu aceeasi tinerete, si ii dorim sa aiba bucuria Duhului Sfant si a roadelor bogate dupa o activitate atat de importanta pe care a desfasurat-o si o desfasoara inca in slujba Bisericii Mantuitorului Hristos, din Romania’.

Intru multi si fericiti ani, prea cucernice parinte profesor!

Comentarii Facebook


Știri recente