Pr. prof. univ. dr. Ioan Ica va primi titlul de Doctor Honoris Causa

In Aula ‘Dumitru Staniloae’ a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia va avea loc maine solemnitatea decernarii titlului de Doctor Honoris Causa pr. prof. univ. dr. Ioan Ica. Laudatio va fi sustinuta de catre pr. Mihai Himcinschi, iar prelegerea festiva de catre pr. prof. univ. dr. Ioan Ica. Mai multe amanunte despre motivele acordarii acestui titlu pr. prof. univ. dr. Ioan Ica am aflat de la pr. Sabin Voda, redactor la Radio Reintregirea: ‘In acest an, Facultatea de Teologie l-a ales pe pr. prof. Ioan Ica ca fiind cel caruia sa-i acorde acest titlu de onoare. Dintre argumentele pentru care a fost ales acest venerabil profesor de Teologie Dogmatica, binecunoscut in Romania, ar fi acestea ca pr. Ioan Ica a predat o vreme Teologie Dogmatica la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, apoi s-a avut in vedere tinuta academica si stiintifica a studiilor de Teologie Dogmatica si faptul ca el a fost indrumatorul de doctorat a mai multor cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia’.

De la pr. Sabin Voda am aflat si cateva date biografice ale pr. prof. univ. dr. Ioan Ica: ‘S-a nascut la 9 septembrie 1932. A urmat cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, pe care le-a absolvit in 1955 cu teza de licenta: ‘Eros si Agape. O incercare de ontologie si sinteza morala’, sub indrumarea celui care avea sa devina mitropolitul Nicolae Mladin. Intre anii 1958 – 1961 a urmat cursurile de doctorat pe care le-a finalizat in 1974, cand a sustinut teza cu titlul: ‘Marturisirea de credinta a lui Mitrofan Kritopoulos’, teza sustinuta sub indrumarea prof. Nicolae Chitescu, la Bucuresti. A desfasurat vreme de patru decenii o frumoasa activitate didactica si de formare a mai multor generatii de teologi in Sibiu, in Cluj Napoca si Alba Iulia, a predat, a sustinut cursuri pentru masteranzi si a indrumat pe multi doctoranzi. A militat constant, la cursuri si la seminarii, pentru ancorarea teologiei in traditia patristica, in traditia autentic ortodoxa, pentru intoarcerea la izvoare, avand si o deschidere spre actualitate’.

Cu prilejul implinirii a 70 de ani si ca o incununare a intregii sale activitati de patru decenii in slujba Bisericii si a invatamantului teologic, pr. prof. univ. dr. Ioan Ica a fost decorat de catre presedintele Romaniei, in 2 aprilie 2002, cu ‘Ordinul National, Serviciu Credincios in gradul de cavaler’. Despre bogata activitate publicistica si de cercetare am aflat mai multe detalii tot de la pr. Sabin Voda: ‘Parintele Ioan Ica este cunoscut mai ales pentru multele traduceri pe care le-a facut, carti care au fost editate la Editura Deisis din Sibiu. Amintesc doar cateva dintre titlurile cartilor traduse de el: ‘Dialoguri la Athos, Patericul sinaitic’, ‘Intrarea in Imparatie’, ‘Omul si Dumnezeu-omul. Abisurile si culmile filozofiei’ – a arhimandritului si profesorului Iustin Popovici, ‘Sfintii Parinti despre originile si destinul cosmosului si omului’ – a dr. Alexandru Kalomiros, ‘Dogmatica experientei ecleziale. Introducere in teologia ortodoxa’, ‘De la Cina Domnului la Dumnezeiasca Liturghie a Bisericii Ortodoxe’, Viata si invatatura staretului Siluan Athonitul’ – a arhimandritului Sofronie Saharov si ‘Parohia. Hristos in mijlocul nostru’ – a prof. Georgios Metallinos’.

Comentarii Facebook


Știri recente