Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu, ISTORIA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, vol. III, Editura TRINITAS, Iași, 2008

La Editura mitropolitană TRINITAS din Iași a văzut lumina tiparului cel de-al treilea volum din lucrarea monumentală „Istoria Bisericii Ortodoxe Române” a Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

Primele două volume din această ediție a III-a a lucrării, revăzută și adăugită, au fost publicate de aceeași editură în anii 2004, respectiv 2006.

În cele 604 pagini din acest volum care încheie cea mai cunoscută trilogie de istorie bisericească din ultimele decenii tratează organizarea bisericească și activitatea Bisericii Ortodoxe Române în epoca modernă (1821-1918) și în perioada de după 1918 până astăzi.

Lucrarea este înzestrată cu un bogat aparat bibliografic și conține în partea finală sinteze deosebit de utile pentru studiu: listele cronologice ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, Istoria Bisericii Române în date, tabel cronologic.

În prefața volumului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel scrie: „Volumul al III-lea al Istoriei Bisericii Ortodoxe Române confirmă o dată în plus erudiția autorului, bogăția bibliografică, claritatea expunerii, precum și atenția acordată cercetării științifice în domeniu. În toate paginile acestei cărți se vede însă și o dorință vie de-a sublinia vrednicia și jertfelnicia ierarhilor, preoților, monahilor și credincioșilor ortodocși români care „au făcut istorie”, adică au sfințit pământul românesc prin credință și cultură, prin rugăciune fierbinte și luptă jertfelnică, transmițând din veac în veac, ca pe o făclie de Înviere, credința apostolică și viața creștin-ortodoxă.

Autorul prezintă viața Ortodoxiei Românești ca fiind împletită cu istoria și cu viața poporului român în context european, adesea zbuciumat, rareori favorabil. Autorul îmbină rigoarea academică a cercetării trecutului cu observația directă a situației prezente, aprecierea binelui cu simțul critic privind neajunsurile. În mod constant, însă, autorul cultivă speranța fără triumfalism și apără valorile autentice fără ezitare”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…