Pr. prof. dr. Andrew Louth va conferentia la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi

Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi si British Council organizeaza luni, 25 septembrie a.c., orele 10.00, in Sala Coloanelor a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, conferinta ‘Religia si Societatea in lumea de azi’. Invitat este parintele Andrew Louth, profesor de Patristica si Studii Bizantine la Univesitatea Durham, Marea Britanie. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la pr. lect. dr. Dan Sandu, expert in cadrul sectorului Invatamant si Relatii Ecumenice al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Avem bucuria la Iasi, ca in cadrul parteneriatului pe care British Council il are cu Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, din care facultatea noastra de teologie face parte, luni, pe 25 septembrie, la orele 10.00, sa avem invitat de onoare pe parintele Andrew Louth, profesor la Univesitatea Durham, care este specialist in Patristica si Ideologie Bizantina. PC Sa vine si tine o conferinta la Congresul de Istorie a Religiilor care este organizat in perioada aceasta la Bucuresti, dar avand in vedere ca o serie din cartile dansului sunt publicate la noi in tara, in traducere romaneasca, precum si mai multe articole in revistele de specialitate, au facut ca sa ne onoreze, sa-l invitam si dansul sa accepte invitatia de a veni si de a vorbi. Deci, la Sala Coloanelor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi va avea loc conferinta cu titlul ‘Religia si Societatea in lumea de astazi’.

Parintele prof. Andrew Louth a ales pentru conferinta de luni tema de mai sus pentru ca o considera o tema foarte importanta pentru reusita dialogului intre Biserica si societate. Parintele Dan Sandu ne-a spus ca ‘tema a fost propusa de catre parintele in contextul in care este o foarte mare nevoie de dialog, cand au loc multe tulburari pe care dialogul si relatia dintre religiile lumii il produce prin atitudini, luari de pozitie, coabitare, actiune sociala, viata sociala, si din aceasta cauza parintele a ales un subiect in care se misca foarte bine, in sensul ca dansul este specialist in patristica timpurie, respectiv secolele VI, VII si VIII, adica perioada in care crestinismul infloritor in Orientul Mijlociu avea de-a face cu aparitia Islamului si convietuirea cu Islamul. De aceea, parintele s-a orientat mai mult spre a studia pe acesti corifei ai teologiei bizantine timpurie, respectiv Sf. Dionisie Areopagitul, Sf. Maxim Marturisitorul si Sf. Ioan Damaschin, precum si situatiei istorice a crestinismului sub primele dinastii din religia islamica care incepea sa se extinda incepand cu secolul al VII-lea. De aceea, parintele a fost invitat la Iasi, propune aceasta prelegere in perspectiva irenica si dialogala, tema fiind imbogatita oarecum si cu propunerile noastre atunci cand i-am solicitat sa se refere si la locul educatiei teologice in sistemul educational englez’.

La conferinta de luni sunt asteptati numerosi oameni de cultura, profesori universitari, preoti si studenti. De asemenea, este posibil sa participe si IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu binecuvantarea caruia se desfasoara aceasta conferinta. ‘Conferinta se desfasoara sub auspiciile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, desi este in organizarea Universitatii si a British Council, care vor fi reprezentate aici si, de aceea, avem prilejul sa multumim IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a dat binecuvantarea pentru aceasta conferinta si pentru ca si-a aratat ca intotdeauna disponibilitatea ca in functie de agenda IPS Sale, daca reuseste sa ajunga inapoi in Iasi, fiind in cadrul unor activitati in eparhie, sa fie de fata ca cel mai de seama oaspete. In al doilea rand, sunt invitati reprezentanti ai institutiilor de cultura si educatie din oras, respectiv de la Directia de Cultura Judeteana, Inspecoratul Scolar Judetean, Universitatea ‘Al. I. Cuza’, Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez si multe alte personalitati nadajduim sa ne onoreze cu prezenta. Speram ca vor fi prezenti si directori de scoala, preoti, preoti protopopi si toti cei care au dorinta si disponibilitatea de a-si actualiza cunostintele si informatiile cu privire la rolul teologiei ortodoxe in Occident astazi’, a adaugat parintele Dan Sandu.

De asemenea, dupa conferinta de luni va fi lansata colectia ‘Traditia crestina’. Lansarea se desfasoara pe fondul unei colaborari fructuoase dintre Editura Polirom si pr. prof. Andrew Louth. Mai multe amanunte in acest sens am aflat tot de la pr. lect. dr. Dan Sandu, expert in cadrul sectorului Invatamant si Relatii Ecumenice al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Intrucat parintele Andrew Louth este destul de cunoscut in peisajul publicistic roman, pentru ca i-au fost traduse cateva dintre lucrari, si as aminti aici ‘Originile misticii traditiei crestine de la Platon la Sf. Dionisie Areopagitul’ sau ‘Discernamantul tainei’, un studiu asupra naturii teologiei, sau ‘Sf. Dionisie Areopagitul’, care au fost deja traduse in limba romana, mai multe edituri din Romania doresc sa publice o parte dintre lucrarile pe care parintele le-a scris, dar o colaborare deosebita o are cu Editura Polirom si, de aceea, legat de evenimentul venirii dansului la Iasi, va avea loc si lansarea unei colectii speciala la aceasta editura, respectiv ‘Traditia crestina’, care va avea loc imediat dupa terminarea conferintei si la care participa Anton Adamut, Ioan Florin Florescu si Adrian Moraru din partea editurii, care deja a inceput sa publice o serie de texte de literatura veche crestina, dintre acestea fiind de mentionat doua lucrari despre Origen, insa aceasta colectie doreste sa aduca la lumina tiparului o serie intreaga de texte clasice, dar nu neaparat necunoscute, fiind foarte importante pentru traditia si literatura teologica timpurie’.

Comentarii Facebook


Știri recente