Pr. Cleopa despre importanța spovedaniei sincere

Ai auzit câtă bază pun Sfinții Părinți pe tăierea voii și pe spovedania sinceră? „Deci nimeni să nu umble în întunericul nespovedaniei!” Vai de acela care se duce la mărturisire și crede că nu-i Dumnezeu acolo și spune ce vrea el, nu ce-a făcut! Altul vine și citește pe-o carte, dar ce-a făcut el nu spune. Să nu crezi că-L poți înșela pe Dumnezeu! Că cei ce n-au spovedania sinceră, se vădesc singuri, că diavolul îi ia și-i duce după capul lor tocmai prin acea spărtură – că nu-s sinceri înaintea lui Dumnezeu – și-i prăpădește!

Am văzut foarte adesea că cei ce n-au spovedanie sinceră o iau într-o parte. Diavolul îl ia de acolo de unde a putut și-l prinde. Pentru că îl duce după mintea lui, îi zice: „Nu spune asta la duhovnic!” (…) să fiți sinceri la spovedanie. Eu când mă duc la spovedanie, cât mi-ajută Dumnezeu, cât aș putea mai tare mă pârăsc. Pentru că știu că mă duc în fața lui Hristos. Și apoi pot să-L mint pe Dumnezeu, Care citește în inima mea pururea?

Ce zice Solomon? Ochii lui Dumnezeu sunt de milioane de ori mai luminoși decât soarele. Ce zice la Ieremia? Iadul este gol înaintea Mea, cum nu și inimile oamenilor? Ce zice Dumnezeu lui Iov? Cine este care poate să ascundă de Mine sfatul inimii sale?

Cred eu că Dumnezeu nu știe viclenia mea, răutatea mea? „Măi, dar să nu știe cutare! Să n-audă cutare!” Vai de noi, dacă am ajuns așa! Vai de nenorocirea noastră și de răutatea noastră! Sfântul Ioan Gură de Aur zice: „Vai de acela care se teme de urechile și de ochii oamenilor!” Dar de urechea lui Dumnezeu și de ochii Lui cine se poate păzi? Te temi că va auzi cutare? Că știe cutare? Dacă faci această ca să nu smintești, ai un motiv; iar dacă te păzești de oameni, nu știe Dumnezeu? Asta-i mare viclenie, mare înșelăciune!

(Ne vorbește Părintele Cleopa, vol. 1-10 Editura Episcopiei Romanului 1995-2000)

Comentarii Facebook


Știri recente