Poziția ierarhilor din Mitropolia Clujului privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii ardelene

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei și Maramureșului întrunit în ședința de lucru, marți, 7 februarie 2012, la reședința mitropolitană din Cluj-Napoca a luat în discuție intențiile eparhiilor Alba Iuliei și Oradiei de a trece în jurisdicția Mitropoliei cu sediul la Sibiu.

În acest context, ierarhii Mitropoliei Clujului consideră îndreptățită orice discuție privitoare la reechilibrarea teritorială a celor două Mitropolii ardelene, care însă trebuie să pornească de la principiul enunțat de Sfântul Sinod, în noiembrie 2005, că aceste două structuri canonice sunt complementare și nu concurente. O viitoare reorganizare a celor două Mitropolii trebuie să respecte principiul proximității, al omogenității teritoriale și al echilibrului demografic al eparhiilor.

Un astfel de demers, asupra căruia numai Sfântul Sinod, potrivit prevederilor art. 114, lit. k din Statut, are autoritatea de a se pronunța, nu trebuie să ilustreze doar sensibilitățile istoriei, ci, în primul rând, necesitățile prezentului.

Având în vedere complexitatea confesională, istorică și culturală a Transilvaniei, inițiativa organizatorică trebuie să urmeze doar principiile pastorale și de misiune ale Bisericii. Potrivit tradiției canonice a Ortodoxiei, structurile mitropolitane au un caracter de coordonare și îndrumare a pastorației și misiunii într-o regiune, motiv pentru care reședința mitropolitană trebuie să se afle la propriu în mijlocul teritoriului de jurisdicție, comunicând nemijlocit cu eparhiile sufragane. Oricare altă construcție mitropolitană, contrară acestui principiu al proximității, nu ar fi de folos misiunii Bisericii și credincioșilor ei.

Astfel, opțiunea Arhiepiscopiei Alba Iuliei de a trece sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului ar crea posibilitatea consolidării unei structuri mitropolitane omogene geografic pentru Transilvania de sud, cu peste 2.000.000 de credincioși, care ar fi complementară și în echilibru cu cea a Mitropoliei Clujului, Crișanei și Maramureșului, cu peste 1.800.000 de credincioși.

În acest sens, Sinodul Mitropolitan consideră propunerea Episcopiei Oradiei de a ieși din jurisdicția canonică a Mitropoliei Clujului nejustificată, nici sub aspect demografic, dar nici sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea inițiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania și, mai grav, ar anula principiul complementarității, al teritorialității și al proximității, enunțat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și ar duce la crearea unui climat de nesiguranță și relativizare instituțională. Ne informează printr-un comunicat Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului.

__________________________

* Conform procesului verbal din 7.02.2012 al Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului Albei, Crișanei și Maramureșului, au fost prezenți: Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului Albei, Crișanei și Maramureșului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente