Postul care precede sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi verhovnici ai Apostolilor și în amintirea tradiției de a posti înainte de a săvârși o lucrare închinată lui Dumnezeu.
Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, Postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Acest post începe în ziua de luni, după Duminica Tuturor Sfinților, și ține până în ziua de 29 iunie, inclusiv, dacă acesta cade miercurea sau vinerea. ‘Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne oferă prilejul de a medita la misiunea pe care acești mari Apostoli ai Bisericii, precum și toți ceilalți Apostoli au făcut-o pentru propovăduirea Evangheliei. Este momentul în care trebuie să ne aducem aminte de nenumăratele jertfe pe care Apostolii le-au făcut dintru început și care au urmat chemării Mântuitorului: ‘Mergeți până la marginile lumii și propovăduiți Evanghelia la toată zidirea! Cel care va crede se va boteza și se va mântui, cel care nu va crede și nu se va boteza se va osândi’. Lucrarea lor misionară a fost continuată de ceilalți Apostoli și de episcopii și preoții din toate locurile și vremurile și a însemnat zidirea piatră pe piatră a unei Biserici vii: ‘Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea pe care porțile iadului nu o vor birui’. Pe această piatră a credinței lui Petru s-a zidit mereu de către Apostoli această Biserică pe care porțile iadului nu o vor birui. Postul este o jertfă din partea credinciosului, a monahului sau din partea clericului, închinată lui Dumnezeu. De asemenea, postul este un examen pe care trebuie să îl trecem. Din păcate, nu toți creștinii trec acest examen, rămânem deseori restanțieri pentru că avem această legătură cu țărâna fiecare dintre noi. Postul presupune abstinență, sporirea rugăciunii, pentru ca astfel să înmulțim fapta cea bună, să ne gândim și la suferințele aproapelui, iar Biserica să înmulțească lucrarea ei misionară, urmând zelului misionar al celor doi Apostoli care sunt prăznuiți în această perioadă’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.