Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Creștinii ortodocși au intrat la 11 iunie 2012 în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Dat fiind rolul major pe care l-au avut acești Sfinți Apostoli ai Mântuitorului în răspândirea creștinismului, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post, adică printr-o primenire atât trupească, cât și duhovnicească a creștinilor.

Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, Postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Acest post începe în ziua de luni, după Duminica Tuturor Sfinților, și ține până în ziua de 29 iunie, inclusiv, dacă acesta cade miercurea sau vinerea (durata lui variază între trei zile și patru săptămâni).

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este de asprime mijlocie, fiind rânduite dezlegări la pește în fiecare sâmbătă și duminică, precum și la Sărbătoarea Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Această perioadă ne oferă prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli ai Bisericii au făcut-o pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Postul presupune abstinență, sporirea rugăciunii, pentru ca astfel să înmulțim fapta cea bună, să ne gândim și la suferințele aproapelui, iar Biserica să înmulțească lucrarea ei misionară, urmând zelului misionar al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și al celorlalți Apostoli ai Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pe întreaga durată a acestui Post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc de regulă nunțile.

Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

Comentarii Facebook


Știri recente