Calendarul crestin ortodox marcheaza incepand de luni intrarea in Postul Mare al Sfintelor Pasti. Postul Mare este perioada de sapte saptamani pe care Biserica a randuit-o pentru pregatirea credinciosilor in vederea intampinarii cum se cuvine a marii sarbatori a Invierii Domnului. In acest post se dezleaga la peste de Buna Vestire si in Duminica Floriilor. Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Dosoftei Scheul ne-a vorbit despre perioada si felul in care postim:Postul propriu-zis incepe de luni, imediat dupa Duminica lasatului sec de branza si se sfarseste sambata noaptea spre Duminica Invierii, deci in total 7 saptamani. In general, acest post este socotit cel mai aspru dintre posturile de durata deoarece doar sambata si duminica sunt scutite de ajunare, fiind zile de post obisnuite, cand se permite sa mancam mancaruri gatite cu untdelemn si se poate bea si vin. In celelalte zile, mai ales miercurile si vinerile, se permiteau in trecut doar mancarurile si alimentele uscate. Insa, astazi, din cauza ostenelilor, ascultarilor, pentru cei care studiaza, pentru cei bolnavi, de obicei, duhovnicii dezleaga ca sa manance si mancaruri cu fiertura sau cu untdelemn. Postul nu este insa doar abtinere de la anumite alimente, ci si pocainta a pacatelor si indreptare sufleteasca prin spovedanie si lucrarea faptelor bune.
Patriarhul Daniel, mesaj la înmormântarea Pr. Prof. Gheorghe I. Drăgulin: pedagog erudit și mărturisitor al lui Hristos în timpul regimului comunist
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe în urma decesului părintelui profesor Gheorghe I. Drăgulin (14 aprilie 1929 – 15 august 2022), pe care l-a numit „pedagog erudit și mărturisitor al lui…
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași se va desfășura în perioada 6-11 septembrie
Arhiepiscopia Iașilor găzduiește cea de a cincea ediție a Festivalului de Muzică Bizantină. Evenimentul va reuni soliști dar și formații corale din Grecia, Liban, Serbia și România. Programul festivalului include concerte, momente liturgice, ateliere de…
Mucenicii nu devin apropiați de Dumnezeu în momentele dificile. Trebuie să cultivi credința, spune Mitropolitul Olteniei
„Trebuie să știm că viața acestor sfinți a fost întotdeauna o preocupare permanentă pentru rugăciune”, a spus Mitropolitul Irineu al Olteniei marți, la hramul Mănăstirii Brâncoveni din județul Olt. „Sfinții Mucenici nu devin în momentele…
Hram la Mănăstirea Hurezi / Vizită la casele memoriale ale Patriarhului Justinian și Mitropolitului Bartolomeu
Mănăstirea vâlceană Hurezi și-a cinstit marți ctitorul, pe Sfântul Constantin Brâncoveanu, alături de cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache. Slujba de hram a fost oficiată de Arhiepiscopul Varsanufie…
Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu
Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…