Postul, mijloc de desăvârșire spirituală a omului

Credincioșii ortodocși au intrat de astăzi, 15 februarie, în Postul Mare. Timp de 7 săptămâni – până la praznicul Învierii Domnului – credincioșii se abțin de la mâncarea „de dulce”, adică: lapte, ouă, carne, pește și derivate ale acestora. Postul a fost instituit de Biserică încă din primele veacuri creștine și presupune nu doar limitarea de la anumite alimente.

Cunoscut și ca „Postul Păresimilor” sau „Patruzecimea” este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Sfintele slujbe din vremea Păresimilor sunt mai sobre decât cele din restul anului și îndeamnă la smerenie și căință. Este timpul în care toți credincioșii sunt chemați să se spovedească și împărtășească, împlinind astfel porunca a patra a Bisericii.

Părintele Zaharia Matei, prof. la Facultatea de Teologie din București, a subliniat importanța slujbelor din această perioadă care ne transmit o stare de căință: „Observăm că slujbele bisericești din această perioadă sunt mai ample, transmit starea aceasta de căință și trimit la căință, la mai multă sensibilitate sufletească, la mai multă dragoste față de semen și la conștientizarea stării de păcătoșenie. Perioada aceasta ne este nouă un prilej de desăvârșire sufletească și mai mult decât atât, avem chiar modele care ne ajută să ne înălțăm sufletește pentru a primi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos”, informează TRINITAS TV.

Postul este, din perspectivă spirituală, un foarte bun mijloc de desăvârșire a omului, a menționat părintele lector dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București: „Postul este starea firească a omului întrucât încă de la creație, în starea edenică, așa cum ne arată cartea Genezei, omul trebuia să postească pentru a se menține în comuniune cu Dumnezeu. Porunca: «din toți pomii raiului să mănânci dar din pomul care este în mijlocul raiului, cunoștinței binelui și răului să nu mănânci», înseamnă un post. Pentru a menține această comuniune a omului cu Dumnezeu trebuie să respecți anumite reguli, să ai o anumită rânduială a vieții. Deci, postul este o rânduială a vieții în comuniune cu Dumnezeu”, ne informează Radio TRINITAS.

De asemenea, părintele lector dr. Gheorghe Holbea, a subliniat faptul că postul este și un instrument prin care ne apropiem de Dumnezeu și de cei din jurul nostru: „Întotdeauna trebuie să am în față țelul pentru care postesc. Postul nu poate fi conceput individualist, ci postul trebuie văzut întotdeauna în comuniune cu ceilalți. În zadar postim când sfârtecăm pe aproapele nostru cu ura sau cu răutatea noastră. Întotdeauna legătura personală cu Dumnezeu și cu ceilalți este cea care dă consistență postului”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…