Postul este o școală a libertății

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat duminică, 26 februarie, la Mănăstirea ‘Sfânta Maria’ din Urlați, județul Prahova, cunoscută și ca Mănăstirea Jercălăi, unde a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Au fost prezenți călugări din obștea mănăstirii și credincioși veniți din localitățile învecinate.

Slujba a fost săvârșită în biserica nouă, construită recent, în formă de cruce, lângă biserica veche, monument istoric. La finalul Sfintei Liturghii, după cum ne informează Ziarul Lumina, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit mănăstirii câte un exemplar din cele trei lucrări ce au apărut recent la Institutul Biblic și de Misiune Ortodoxă: ‘Liturghier’, ‘Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul’ și ‘Slujba Sfântului Maslu și rugăciuni pentru bolnavi’, iar credincioșilor le-a dăruit câte o iconiță cu chipul Maicii Domnului – Prodromița. Starețul mănăstirii, protosinghelul Cleopa Florescu, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh pentru daruri și l-a asigurat că lucrările la noua biserică vor continua în cele mai bune condiții.

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai este numită așa deoarece Adam a fost izgonit din Rai pentru că nu a postit, nu s-a înfrânat de la pomul oprit, nu a ascultat de Dumnezeu și nu s-a pocăit după ce a greșit. De aceea, a subliniat ieri Patriarhul României în cuvântul de învățătură, pentru a îndrepta greșeala lui Adam cel vechi, Biserica a rânduit ca această perioadă a Postului Mare să fie o perioadă de înfrânare, de înfrânare a lăcomiei după cele materiale și de ascultare a cuvântului lui Dumnezeu, mult mai intens și mai bogat decât de obicei.

‘Iertarea este condiția progresului duhovnicesc’

Din pericopa evanghelică care a fost citită ieri la Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat trei mari adevăruri de credință, pe care noi, creștinii, trebuie să le reținem și să ținem cont de ele, mai ales acum, în această perioadă de pregătire duhovnicească. Mai întâi, Mântuitorul ne învață importanța iertării. ”Dacă nu veți ierta păcatele oamenilor, nici Dumnezeu nu vă va ierta vouă păcatele voastre’, spune Evanghelia. Cu alte cuvinte, Tatăl din Ceruri, căruia noi ne adresăm ‘și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri’, este atent la modul în care noi iertăm sau nu iertăm greșelile semenilor noștri. Iertarea este un început nou în relațiile dintre oameni. Oamenii care nu se pot ierta se înrăiesc, devin rigizi la suflet, devin din ce în ce mai tulburați. Omul care poate ierta, acela devine pașnic, devine împăcat cu Dumnezeu și cu semenii. Iertarea este un mare dar și de aceea, când nu putem ierta, trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să îi iertăm pe semenii noștri. Iertarea este condiția progresului duhovnicesc’, a spus Preafericirea Sa.

Apoi, Mântuitorul ne explică modul în care trebuie să postim, evitând să ne arătăm lumii, ci nevoința noastră să fie arătată exclusiv Tatălui ceresc, pentru care și postim. ‘Atunci când postim, trebuie să ne comportăm firesc, nu în așa fel încât să atragem atenția. Postul e o jertfă personală în relația noastră cu Dumnezeu. Renunțăm la o parte din hrana personală și înmulțim rugăciunea, pentru a arăta că dorim să ne hrănim mai mult din iubirea lui Dumnezeu decât din darurile lui materiale. Dacă iubim pe Dumnezeu cel Necuprins și Netrecător, atunci sufletul nostru este liber, dacă ne împătimim, libertatea sufletului nostru se limitează. De aceea, postul este o școală a libertății’, a explicat Patriarhul Bisericii noastre.

Cel de-al treilea adevăr transmis de Evanghelie pe care Preafericirea Sa l-a subliniat este acela că în această viață, cel mai important lucru este nu acumularea averilor lumești, ci adunarea comorilor cerești, ‘multe, frumoase și netrecătoare’.

Comentarii Facebook


Știri recente