Postul de televiziune Antena 3 dezinformează și incită la ură împotriva clerului

În legătură cu opiniile exprimate la adresa Bisericii și clerului ortodox în emisiunea „Se întâmplă în România”, difuzată de postul de televiziune Antena 3 în ziua de 22 iulie 2013, între orele 11.00-12.00, precizăm:

Doamna moderator Maria Coman și invitatul emisiunii au făcut o serie de acuzații calomnioase la adresa preoților folosind ca pretext o știre inventată de un cotidian online despre presupuse veșminte preoțești de mătase împodobite cu cristale Swarovski în valoare de 1000 de euro fiecare (!?). În continuare, în discuția dintre moderator și invitatul emisiunii au fost vehiculate în mod intenționat informații neverificate și tendențioase preluate de pe un site susținut de Asociația Secular Umanistă din România. De altfel, doamna Maria Coman și-a făcut o obișnuință în a nu mai solicita punctul de vedere al Bisericii în legătură cu cele afirmate în emisiune, așa cum impun deontologia profesională și normele CNA.

Precizăm că o așa-numită „modă a veșmintelor preoțești cu pietre scumpe” este o exagerare bolovănoasă a exponenților unui curent anticlerical și antireligios care dezinformează cu scopul vădit de a incita la ură împotriva unei categorii socio-profesionale, preoțimea, fapt ce reprezintă o încălcare flagrantă a Legii audiovizualului (art. 40) și normelor CNA. În același timp, articolul 6 din Directiva Comisiei Europene din anul 2010 (Servicii mass-media și audiovizuale) prevede că „incitarea la ură pe criterii de rasă, sex, religie sau naționalitate este interzisă în serviciile mass-media audiovizuale. Guvernele trebuie să se asigure că programele mass-media audiovizuale și comunicațiile comerciale audiovizuale online nu conțin astfel de incitări”.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, reamintim că în România, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de școli cu personalitate juridică și arondate, iar nu 4. 700 de școli așa cum dezinformează permanent cei ostili Bisericii. Dacă astăzi în România se închid școli și spitale, aceasta se întâmplă nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române, ci ca urmare a scăderii numărului populației, inclusiv a celei școlare.

Statul român nu plătește integral salariile personalului clerical și neclerical, ci asigură doar o contribuție de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învățământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate și contribuțiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităților bisericești. Această situație este consecința secularizării averilor bisericești de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreținere, iar Statul român și-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent și întreținerea lăcașurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăților bisericești nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept. Menționăm faptul că potrivit datelor oficiale, sprijinul de la bugetul de Stat pentru cele 18 culte religioase recunoscute din România este de 10 ori mai mic decât bugetul pentru învățământ și reprezintă 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe anul 2013.

Autoritățile de Stat nu susțin financiar opera social-filantropică a Bisericii. Suma de aproximativ 70 de milioane de lei folosită de eparhiile Patriarhiei Române în anul 2012 pentru susținerea celor 679 de instituții social-filantropice și a celor 767 proiecte și programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari și chiar activitatea socială a Bisericii reprezintă veniturile proprii ale unităților bisericești și sponsorizări.

Biserica desfășoară o amplă operă pastorală, spirituală, educațională și culturală în societate, iar nu doar activități social-filantropice, așa cum în mod eronat cred cei care, fără a avea o legătură cu Biserica, o atacă constant. În acest sens, Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române (radio, televiziune, cotidian, agenție de presă), a cărui existență îi deranjează pe unii, a fost creat pentru a susține mediatic activitatea Bisericii și reprezintă în acest moment unul dintre cele mai importante mijloace misionare ale Patriarhiei Române. La înființarea în anul 2007, acesta a fost numit Centru de presă, iar nu „trust” (care are o conotație comercială), pentru că nu se finanțează din publicitate sau surse oculte, asemenea unor instituții media din România, ci este susținut financiar de clerul și credincioșii ortodocși din țară și străinătate care sunt principalii beneficiari.

În concluzie, este regretabil că postul de televiziune Antena 3 continuă aceiași campanie de dezinformare a opiniei publice la adresa Biserici și slujitorilor ei, așa cum proceda la comandă presa din perioada regimului comunist.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente