Postul Crăciunului ne îndeamnă la întrajutorare

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu soborul Catedralei, a săvârșit ieri, 28 noiembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală, informează „Ziarul Lumina”.

După rostirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat în cuvântul de învățătură că tânărul dregător care avea multe bogății nu este un om nepăsător din punct de vedere duhovnicesc, ci este un om evlavios și moral încă din copilărie, împlinitor al Legii lui Moise.

‘Deși tânărul bogat era împlinitor al poruncilor Legii Vechi simte o neîmplinire, simte că ceva îi lipsește, că omul este făcut nu numai pentru a trăi bine pe acest pământ, ci este făcut pentru a dobândi viața veșnică, pentru a trăi veșnic în iubirea veșnică a lui Dumnezeu, pentru că este creat după chipul lui Dumnezeu cel veșnic. Acest bogat, care nu duce lipsă nici de hrană, nici de îmbrăcăminte, nici de bani, consideră că tot ceea ce are el, averile lui, sunt semnul binecuvântării lui Dumnezeu pentru că el împlinește poruncile Legii Vechi. Mântuitorul, care este cel mai bun cunoscător al inimii și al vieții adânci a omului, îi spune acestui bogat că îi mai lipsește ceva: să împartă averea sa pentru a avea comoară în ceruri’, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că Domnul Iisus Hristos a văzut că în adâncul sufletului acestui tânăr evlavios și moral era ascunsă o boală, o lipire excesivă a sa față de averile materiale și trecătoare. ‘Mântuitorul Iisus Hristos a depistat o atitudine pătimașă a bogatului față de multele sale averi. Avem de-a face cu un bogat evlavios și moral, dar zgârcit și nemilostiv. Există și astăzi oameni care sunt evlavioși, cinstiți, dar foarte zgârciți, care iubesc averile ca pe cea mai sigură dovadă a fericirii lor. Mântuitorul îi cere tânărului bogat evlavios și moral să fie și milostiv. Mântuitorul Iisus Hristos arată că bogăția poate să fie un obstacol sau o piedică în calea mântuirii dacă bogatul nu este milostiv, nu este darnic, generos, dacă nu se aseamănă cu Dumnezeu Cel milostiv, care dăruiește darurile Sale tuturor, și celor sănătoși, și celor păcătoși, revarsă ploaia Sa și trimite lumina soarelui Său peste toți oamenii. Nu bogăția în sine este rea, ci modul de folosire a ei. Cel care este bogat trebuie să împartă din bogățiile sale și săracilor pentru a arăta că este milostiv și bun, precum Dumnezeu Cel bogat în har și iubire milostivă’, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că bunurile materiale devin mijloc de a face fapta bună. ‘Împărțind bunuri materiale, un om devine bun la suflet, devine milostiv și se aseamănă cu Dumnezeu Cel milostiv. Bunurile materiale, dacă devin mijloc de a face fapta cea bună, se transformă în lumină a sufletului, și această lumină a faptelor bune săvârșite de noi pe pământ este singura care rămâne veșnică, pentru că sufletul omului este nemuritor și când ajunge înaintea lui Dumnezeu, plin de lumina rugăciunii și a faptelor bune de milostenie, el poartă în suflet o comoară, comoara bunătății, care s-a agonisit în suflet prin fapta bună, prin suflet bun și prin împărțirea bunurilor materiale celor care au nevoie să supraviețuiască’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente