Post în Ajunul Bobotezei

Pe 5 ianuarie este Ajunul Bobotezei. Pentru a întâmpina cum se cuvine această mare sărbătoare, credincioșii țin post aspru sau chiar post negru, luând numai dimineață Agheasmă Mare.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele asist. dr. Nicolae Giolu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: ‘Pe lângă ajunarea de la bucate este vorba și de o ajunare duhovnicească. oamenii se pregătesc pentru a întâmpina cum se poate mai bine marea sărbătoare care urmează. Înaintea sărbătorii Bobotezei avem o zi în care se ajunează, adică Ajunul Botezului, zi iarăși de pregătire prin post aspru, pentru a preîntâmpina această mare sărbătoare a Botezului Domnului. Credincioșii aduc aceste ajunări ca jertfe pentru Mântuitorul Iisus Hristos și pentru sărbătorile acestea înaintea cărora sunt așezate’.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezați, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioșilor și să se împărtășească.

‘Ziua de Ajun este bogată atât sub aspect liturgic, prin slujbele bogate care se săvârșesc în biserici, cât și prin modul deosebit al credincioșilor de a posti în aceste zile de ajun’, a mai spus părintele asist. dr. Nicolae Giolu.

Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie, și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august.

Comentarii Facebook


Știri recente