Popasuri duhovnicești ale Patriarhului Teodor al II-lea

În ultima zi a vizitei în România, Preafericitul Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, a făcut mai multe popasuri duhovnicești la câteva mănăstiri din Capitală și Ilfov, precum și la seminarele teologice din București și de la Pasărea, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În dimineața zilei de ieri, Patriarhul Teodor al II-lea, alături de IPS Georgios, Mitropolit de Akkras, părintele Panteleimon Arathymos, secretarul Cancelariei Patriarhale, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, și câțiva preoți și diaconi, a mers într-un mic pelerinaj pe la câteva mănăstiri. Pelerinajul a început la paraclisul cu hramurile ‘Învierea Domnului’, ‘Icoana Maicii Domnului – Prodromița’ și ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’. Patriarhul Teodor al II-lea și-a exprimat bucuria de a fi în lăcașul de cult unde a putut să se închine la o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur pentru ca sfântul să-l ajute în călătoriile misionare pe care le va începe încă din această săptămână pe continentul african, unde este mare nevoie de biserici și spitale. După ce Preafericirea Sa a cântat troparul ocrotitorilor lăcașului de cult, a spus că se roagă Bunului Dumnezeu pentru ca acele lucrări de pe șantierul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului să fie duse la bun sfârșit. În semn de mulțumire pentru frumoasa primire, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi a oferit părintelui arhim. Ciprian, slujitor la paraclis, o cruce de binecuvântare, simbol al Patriarhiei Alexandriei, realizată de părinți ai pustiei, iar apoi, potrivit tradiției, a scris pentru posteritate în Sfânta Evanghelie.

Vizita a continuat la Mănăstirea ‘Radu Vodă’, al cărei sfânt altar a fost sfințit de către Sfântul Ierarh Chiril Lucaris. ‘Este o mare bucurie pentru sfânta noastră mănăstire deoarece are o legătură aparte cu Patriarhia Alexandriei prin persoana marelui și sfântului ierarh martir al Alexandriei, Chiril Lucaris, care acum 397 de ani, în luna septembrie, a sfințit cu mare fast această sfântă mănăstire. Este o mare bucurie pentru noi toți că în mijlocul nostru se află urmașul marilor patriarhi ai Alexandriei, Atanasie, Chiril, Ioan cel milostiv, și al marelui Chiril Lucaris. De asemenea, bucuria noastră este îndoită pentru că în biserica noastră se află o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, mitropolit din Patriarhia Alexandriei’, a spus părintele arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii ‘Radu Vodă’ din Capitală.

Daruri reciproce, semn al dragostei

Preafericitul Teodor al II-lea și-a manifestat bucuria de a intra într-un lăcaș de cult unde se păstrează moaște ale Sfântului Nectarie Taumaturgul și mormântul vrednicului de pomenire patriarh Justinian. Mănăstirii ‘Radu Vodă’ Preafericirea Sa i-a dăruit o cruce de binecuvântare, iar la următoarea vizită va oferi o icoană a Sfântului Chiril Lucaris și o raclă cu oseminte ale sfântului. De asemenea, părintele stareț i-a dăruit Preafericirii Sale o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, Arhiereul Veșnic. Vizita a continuat la Seminarul Teologic Liceal ‘Nifon Mitropolitul’, unde a binecuvântat cadrele didactice și elevii seminariști, pe care i-a îndemnat să se roage cât mai mult pentru a fi capabili duhovnicește în propovăduirea Evangheliei Mântuitorului Hristos. Ultimul popas duhovnicesc a fost la Mănăstirea Pasărea și la Seminarul Teologic Liceal ‘Sfânta Filofteia’. Stavrofora Mihaela Costache, maica stareță a Mănăstiri Pasărea, I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru vizita pe care Patriarhul Teodor al II-lea a făcut-o obștii monahale și elevelor. De asemenea, i-a urat Preafericirii Sale sănătate și împlinirea slujirii de mântuire a poporului binecredincios. Din partea obștii monahale și a elevelor, maica stareță i-a înmânat un covoraș tradițional, lucrat în lână de maicile mănăstirii. Totodată, Mănăstirii Pasărea Preafericirea Sa i-a dăruit o cruce de binecuvântare și a încredințat că-i va purta în rugăciune pe toți care l-au primit cu bună-credință. La final, Patriarhul Teodor al II-lea a vizitat atelierele mănăstirii. Delegația Patriarhiei Alexandriei a părăsit țara noastră aseară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…