Popasul moaștelor Sfântului Vasile cel Mare pe Colina Patriarhiei Române s-a încheiat în această seară

Moaștele Sfântului Vasile cel Mare sunt în drum, în această seară, de 29 octombrie, spre Grecia. Sfintele moaște au plecat spre Atena cu o aeronavă, de pe Aeroportul Henri Coandă, în jurul orei 18:00, informează Radio TRINITAS.

Mâna dreaptă a arhiepiscopului capadocian s-a aflat pe Dealul Patriarhiei de sâmbătă, 24 octombrie, când a fost adusă de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vasilios al Elassonei. Timp de șase zile la moaștele Sfântului Vasile cel Mare, depuse alături de cele ale Sfântului Grigore Teologul și ale Sfântului Grigore de Nyssa, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pe baldachinul special amenajat de pe esplanada Catedralei patriarhale, s-au închinat sute de mii de credincioși.

La plecarea de pe Dealul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit înaltului oaspete pentru extraordinara bucurie, binecuvântare și onoare, făcută Bisericii Ortodoxe Române prin aducerea mâinii drepte a Sfântului Vasile cel Mare: „Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vasilios pentru marea bucurie, binecuvântare și onoare pe care ne-a făcut-o, aducând mâna dreaptă a Sfântului Vasile ce Mare. Îl rugăm să transmită Preafericitului Arhiepiscop Ieronim al Atenei și al Întregii Elade profunda noastră dragoste frățească și recunoștință pentru acest dar, care a adunat, aici, sute de mii de pelerini. Mâna Sfântului Vasile cel Mare a trasat, deja, pentru viitorul relațiilor noastre frățești un program pentru viitor. Acest program se numește ‘Comuniune frățească și cooperare misionară în Uniunea Europeană’. Ne bucurăm că Biserica Ortodoxă soră a Greciei a fost prima Biserică Ortodoxă, care a mărturisit în Uniunea Europeană valorile Ortodoxiei. Și cred că împreună cu Patriarhia Ecumenică, Biserica Ortodoxă a Greciei și Biserica Ortodoxă a României pot aduce o contribuție valoroasă, în înțelesul că noi reamintim cea mai sănătoasă tradiție comună a creștinătății. Noi niciodată nu facem o contribuție împotriva cuiva, ci dorim pentru alții ca împreună să arătăm iubirea lui Dumnezeu pentru lume”.

Răspunzând Întâistătătorului Bisericii noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vasile a afirmat: „Preafericirea Voastră, plecăm de aici de la București cu cele mai frumoase impresii și amintiri, cu experiențe îmbogățite, și aceasta o datorăm Preafericirii Voastre. Consider că venirea sfintelor moaște aici și pentru noi care le-am adus, dar mai ale pentru poporul dreptcredincios care le-a cinstit a constituit o adevărată reînnoire a Botezului. Inițiativa Preafericirii Voastre a arătat că omul trebuie să aibă țeluri înalte și să aibă, de asemenea, modele sănătoase. Și acestea sunt Sfinții Bisericii, de care în vremurile pe care le trăim avem nevoie de ele ca să le evidențiem, pentru că sfinții sunt cei care ne unesc, ne învață, ne dăruiesc experiență duhovnicească și ne arată care trebuie să fie calea pentru a păstori cum se cuvine pe poporul dreptcredincios al Bisericii noastre. Smerit, vă dorim ca inițiativele Preafericirii Voastre, prezența împăciuitoare și pașnică a Preafericirii Voastre în rândul Întâistătătorilor celorlalte Biserici să devină un prilej ca să vedem totdeauna lucrurile care ne unesc și nu pe cele care ne separă. Cred că Sfântul Vasile ne va ajuta pe acest drum”.

Amintim că în cadrul Sfintei Liturghii, oficiată marți, 27 octombrie, cu prilejul hramului Catedralei patriarhale, Înaltpreasfințitul Părinte Mihail, Mitropolitul Austriei, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române un fragment din moaștele Sfântului Vasile cel Mare. Moaștele au fost înmânate Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și vor rămâne la Catedrala patriarhală alături de cele ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Comentarii Facebook


Știri recente