Popas aniversar în Mitropolia Banatului

Se împlinescduminică, 4 martie 2012, 50 de ani de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului pe Preasfințitul dr. Nicolae Corneanu. Cu acest prilej, în perioada 4-7 martie, la Timișoara vor fi organizate mai multe evenimente și manifestări cultural-religioase dedicate Înalt Preasfinției Sale.

Duminică, 4 martie 1962, Înalt Preasfințitul Nicolae era instalat în Catedrala mitropolitană din Timișoara de către patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române Justinian Marina, în cadrul unor impresionante ceremonii. Evenimentul marca urcarea pe străvechiul tron vlădicesc de la Timișoara al celui de-al doilea mitropolit de la restaurarea Mitropoliei Banatului în vremurile moderne, din anul 1947.

Acum, la acest important moment sărbătoresc, membrii Consiliului Eparhial, colaboratorii de la Centrul eparhial, slujitorii de la Catedrala mitropolitană, protopopii, clericii, monahii și monahiile, precum și dreptmăritorii creștini din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei roagă pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze și pe mai departe lucrarea sfântă a chiriarhului lor, dăruindu-i ani mulți de viață, cu rodnice împliniri în ogorul Domnului, spre binele și propășirea Sfintei noastre Biserici și mântuirea tuturor păstoriților.

Evenimente cultural-religioase dedicate Mitropolitului Banatului

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de clerici de la Centrul eparhial, precum și de la mai multe mănăstiri și parohii timișene, va oficia duminică, 4 martie, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara. Apoi, ierarhul și soborul slujitorilor vor săvârși o slujbă de Te-Deum drept mulțumire Bunului Dumnezeu pentru purtarea de grijă și binefacerile revărsate asupra Întâistătătorului Mitropoliei Banatului în cei 50 de ani de rodnică arhipăstorire, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Luni, 5 martie, începând cu ora 12:00, va avea loc lansarea cărții ‘Repere religioase ortodoxe române timișorene’, a pr. Ioan Bude, și prezentarea DVD-ului intitulat ‘Înalt preasfințitul Părinte Dr. Nicolae Corneanu – jumătate de veac ca Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului’. Evenimentele se vor desfășura în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, din str. C.D. Loga nr. 7.

Manifestările vor continua marți, 7 martie, de la ora 18:00, în incinta Bastionului Theresia – corp A, din Timișoara, unde se va desfășura o manifestare organizată în colaborare cu Biblioteca Județeană Timiș dedicată Mitropolitului Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente