Pomeniri de Sfinți în timpul Postului Nașterii Domnului

Postul Nașterii Domnului aduce credincioșilor nu doar o perioadă de pregătire duhovnicească, dar și zile importante de pomenire a unor sfinți, care anunță momentul bucuriei ce însoțește venirea pe lume a Pruncului Dumnezeiesc, informează TRINITAS TV.

Astfel, pe 20 noiembrie, Biserica noastră îi pomenește pe Sfântul Grigorie Decapolitul, monahul apărător al icoanelor, ale cărui sfinte moaște se află la ctitoria boierilor Craiovești, Bistrița Olteană, precum și pe Sfântul Mucenic Dasie, soldatul martirizat în secolul al III-lea, la Durostorum, Silistra de astăzi. Pe 23 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea. Retras vreme de 25 de ani în preajma Munților Vâlcei, cuviosul pustnic, trecut la Domnul în jurul anului 1714, a fost canonizat de către Sfântul Sinod în anul 1992. La 30 noiembrie sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la propovăduire. După Înălțarea Domnului la Cer, Sfântul Apostol Andrei a predicat Evanghelia în ținuturile din jurul Mării Negre, inclusiv în Dobrogea de astăzi.

La începutul lunii decembrie, pe data de 3, va fi sărbătorit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, cel care a rânduit așezământul monahal cu aleasă viață de obște, după model athonit. Pe 6 decembrie, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, apărătorul neîntrecut al dreptei credințe la Sinodul I Ecumenic, este pomenit de întreaga Biserică Ortodoxă și nu numai. În următoarea zi, pe 7 decembrie, credincioșii o vor cinsti pe Sfânta Muceniță Filofteia, ale cărei sfinte moaște, făcătoare de minuni, se află de sute de ani la Mănăstirea Curtea de Argeș. Pe 12 decembrie, este trecut în calendarul bisericesc Sfântul Spiridon al Trimitundei, ierarhul care a propovăduit Evanghelia în insula Cipru, la începutul veacului al IV-lea.

Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei de la sfârșitul secolului al XVII-lea, neîntrecut învățător în limba poporului său, este trecut în calendarul Bisericii noastre la 13 decembrie. Și Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, de al cărui nume se leagă istoria zbuciumată, dar plină de credință a ținuturilor Moldovei din vremea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, va fi pomenit pe 18 decembrie.

În săptămâna care precede Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului sărbătorim un alt sfânt român important: Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, la 22 decembrie. De neam boieresc, fostul egumen al Lavrei Pecerska ajunge mitropolit al Kievului în anul 1632. În această calitate a alcătuit și o „Mărturisire Ortodoxă”, aprobată la Sinodul de la Iași, din anul 1642 și apoi de către toți patriarhii ortodocși.

Comentarii Facebook


Știri recente