Pomenirea Sfântului Stelian și a Cuviosului Siluan Athonitul la Alba Iulia

Astăzi este pomenit Sfântul Stelian – ocrotitorul copiilor și tot astăzi se împlinesc 22 de ani de la canonizarea Sfântului Siluan Athonitul, proclamat ca sfânt și dascăl apostolic și profetic al Bisericii în data de 26 noiembrie 1987, informează Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Tot astăzi se împlinesc trei ani de la sfințirea Bisericii Memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia, care atunci a primit și hramul Sfântul Siluan. Aseară de la ora 18.00, la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia s-a oficiat slujba Privegherii care a cuprins Vecernia mare cu Litie, Utrenia și Sfânta Liturghie.

Cuviosul Siluan Athonitul, unul dintre cei mai mari sfinți din secolul XX, este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 24 septembrie și la 26 noiembrie – ziua canonizării lui. De mai mulți ani la Biserica Memorială Mihai Viteazul se oficiază săptămânal (vinerea) Paraclisul Cuviosului Siluan Athonitul.

Despre viața Sfântului Siluan Athonitul ne-a vorbit Părintele Florin Botezan, parohul Bisericii memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia:

„Sfântul Siluan s-a născut în anul 1866, în Rusia, la 27 de ani pleacă în Sf. Munte Athos, la M-rea rusească Sf. Pantelimon, unde devine monah și unde viețuiește până la adormirea sa întru Domnul, la 24 septembrie 1938.

Privită din exterior viața sa nu este spectaculoasă. Dar însemnările sale publicate împreună cu o foarte consistentă introducere de către ucenicul său, arhim. Sofronie, ne descoperă profunzimea vieții sale duhovnicești ce l-a condus la acea cunoaștere a lui Dumnezeu prin experiență, care este viața veșnică. Încă de la începutul vieții sale duhovnicești a primit un mare har de la Dumnezeu văzându-L pe Hristos viu. Vederea nu a durat decât o clipă dar, după cum scrie Părintele Sofronie, inima și trupul său au fost năpădite cu totul de un foc atât de năpraznic încât dacă vederea ar fi durat mai mult n-ar mai fi putut să supraviețuiască. De atunci nu a mai putut uita privirea lui Hristos, o privire de o negrăită blândețe, nesfârșit iubitoare, plină de pace și bucurie. În toți anii vieții sale, care se vor scurge mai apoi, el a dat neobosit mărturie că Dumnezeu este iubire, iubire nesfârșită, nepătrunsă.

Actul de canonizare îl numește pe Sfântul Siluan: „dascăl profetic și apostolic al Bisericii”, ceea ce înseamnă o recunoaștere a importanței deosebite pe care acest sfânt, depășind limitările naționalității, o are pentru întreaga Biserică a lui Hristos”.

Scrierile Sfântului Siluan au cunoscut o răspândire foarte mare, fiind traduse în peste 15 limbi, din întreaga lume, inclusiv în limba română, marcând decisiv viața a numeroși contemporani, care s-au convertit sau reconvertit la o dreaptă înțelegere a cunoașterii și trăirii în Hristos.

Mesajul învățăturii Cuviosului Siluan ar putea fi sintetizat astfel:

„După ani îndelungați de nevoință pentru păstrarea harului dumnezeiesc Sf. Siluan a primit de la Hristos un cuvânt care este de fapt un mesaj adresat umanității contemporane: „Ține mintea în iad și nu deznădăjdui!” Împlinirea acestui cuvânt l-a ajutat pe Sfântul Siluan să lupte cu mândria dobândind smerenia lui Hristos.

Părintele Sofronie pune în paralel primirea acestui cuvânt de către Sf. Siluan și descoperirea ecuației lui Einstein: E = mc2 , formulă ce stă la baza științei și tehnicii contemporane, eliberând surse colosale de energie pentru viață, dar și marcând începutul pregătirii focului apocaliptic gata să înghită întreaga viață pe pământ. Într-o lume caracterizată printr-o deznădejde generală, cauzată de pierderea credinței în Înviere – un adevărat iad -, cuvântul lui Hristos: „Ține mintea în iad și nu deznădăjdui!”, adresat nouă prin Sf. Siluan este un îndemn la realism duhovnicesc plin, însă, de nădejdea în iubirea lui Dumnezeu, care biruiește iadul.

Într-un limbaj simplu și accesibil, dar în același timp foarte profund, Sf. Siluan ne împărtășește înscrierile sale experiența sa duhovnicească insistând asupra faptului că cunoașterea lui Dumnezeu este posibilă doar în Duhul Sfânt, atunci când ai smerenia lui Hristos iar iubirea ta îmbrățișează întreaga lume, chiar și pe vrăjmași. De altfel, Sf. Siluan ne învață că singurul criteriu al adevărului este tocmai iubirea față de vrăjmași, lucru posibil doar cu ajutorul harului lui Dumnezeu, dacă ținându-ne mintea în iad nu deznădăjduim” – ne-a precizat părintele Florin Botezan din Alba Iulia.

Canonizat de Patriarhia Ecumenică la 26 noiembrie 1987, Cuviosul Siluan Athonitul a putut fi cunoscut datorită, în principal, ucenicului său – arhimandritul Sofronie Saharov, stabilit ulterior la mănăstirea Essex din Anglia. Datorită părintelui Sofronie și în special a cărții lui intitulată: Starețul Siluan. Viață – Învățătură – Scrieri, Cuviosul Siluan Athonitul este cunoscut în Europa și peste ocean, această carte și alte scrieri fiind traduse și în limba română.

Alba Iulia are binecuvântarea de a avea la Catedrala Reîntregirii, din anul 1997, o părticică din moaștele Cuviosului Siluan, ca dar primit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei de la mănăstirea Essex din Anglia, iar din anul 2006 încă o părticică primită, din Sfântul Munte Athos, la Biserica Memorială Mihai Viteazul.

Comentarii Facebook


Știri recente