Pomenirea Sfântului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

Mâine, 11 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Acesta a fost patriarh între anii 634-638 și unul dintre primii apărători ai Ortodoxiei, alături de Sfântul Maxim Mărturisitorul, care a respins ca eretică învățătura monotelită.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele profesor universitar Constantin Pătuleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova: „La 634 este ales pe Scaunul Patriarhal din Ierusalim și chiar în Scrisoarea lui de întronizare, în cuvântarea lui vorbește despre erezia monotelită și stabilește foarte clar care este învățătura ortodoxă”.

Deși ajunsese un renumit profesor de retorică, Sofronie s-a retras ca monah la Mănăstirea Sfântul Teodosie de lângă Ierusalim: „Așezându-se în această mănăstire se împrietenește foarte repede cu Ioan Moshu care viețuia în această mănăstire și care era cunoscut deja ca un călugăr îmbunătățit. Se pare că diferența dintre cei doi nu a fost atât de mare, deoarece Ioan Moshu la rândul său nu-l ține neapărat ca ucenic pe Sofronie, ci îl consideră ca pe un prieten”.

Sfântul Sofronie s-a remarcat și prin scrierea a numeroase lucrări pastorale și dogmatice. Dintre acestea cea mai cunoscută este „Viața Cuvioasei Maria Egipteanca”, care se citește în biserici în Postul Mare, alături de Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Moaștele Sfântului Sofronie au fost aduse spre închinare în țara noastră la Catedrala patriarhală din București, între 28 noiembrie și 2 decembrie 2008, de către o delegație a Bisericii Ortodoxe din Grecia. De asemenea, pentru scurt timp, la sfintele moaște s-au putut închina și locuitorii Galațiului.

Comentarii Facebook


Știri recente