Pomenirea Sfântului Niceta de Remesiana

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 23 iunie pe Sfântul Niceta de Remesiana. Originar din „Dacia Mediteraneea”, acesta a fost episcop în cetatea Remesiana, localitatea Bela Palanka din Serbia de azi, între anii 366-414. Este considerat unul dintre cei mai importanți evanghelizatori ai Daciei.

„Niceta de Remesiana face parte din pleiada sfinților daco-romani din secolele IV-VI și trebuie să spunem că așa cum se vede și din numele său el a păstorit Remesiana sau Romațiana, spun unele tratate, care se afla la 30 de km de Niș în vechea Iugoslavie, actualul teritoriu sârbesc, sau Voievodina de astăzi unde de altfel avem și comunități românești foarte vechi. Sfântul Niceta de Remesiana ar fi păstorit între 367 și 414, anul care constituie data trecerii sale la Domnul. Este important faptul că sfântul Niceta de Remesiana fost recunoscut de către chiar sfinții părinți teologi ai vremii ca unul dintre cei care erau foarte bine fundamentați și foarte bine întemeiați în credința ortodoxă, cum de altfel îi avem și pe sfinții dobrogeni în aceeași perioadă a secolelor IV și VI”, a declarat pentru TRINITAS TV Lect. Dr. Ionuț Moldoveanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Din opera Sfântului Niceta de Remesiana se mai păstrează șase cateheze adresate catehumenilor, precum și câteva scrieri pastorale care stau mărturie a zelului cu care acesta a propovăduit Evanghelia.

Comentarii Facebook


Știri recente