Pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, în Biserica Ortodoxă Română

Biserica noastră l-a pomenit astăzi, 14 aprilie, pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin. Episcop al Romanului între anii 1707-1714. Sfântul a fost cinstit în mod deosebit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Mai multe informații cu privire la sărbătorirea Sfântului Pahomie la Roman aflăm de la Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul care a spus: „Se cuvine să-l fi sărbătorit într-un mod aparte pe Sfântul Pahomie pentru faptul că șapte ani de zile a fost ierarh al acestei Eparhii. EL face parte din cei 75 de ierarhi care s-au succedat de-a lungul veacurilor pe scaunul vlădicesc de la Roman. Sărbătoarea a început de aseară când s-a făcut Priveghere mare cântându-se slujba cu Polieleu a Sfântului, cu Litie, după ce aseară a fost prezentată icoana sfântului la care s-au închinat credincioșii. S-a săvârșit Sfânta Liturghie care a fost oficiată de un sobor de preoți”, informează TRINITAS TV.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, în ședința din 14-15 noiembrie 2006, a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin. Proclamarea solemnă a canonizării s-a făcut în data de 14 aprilie 2007, în localitatea Gledin, județul Bistrița-Năsăud.

Comentarii Facebook


Știri recente