Pomenirea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește mâine, 22 septembrie, pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi. Acesta a trăit în secolul al XVII-lea, fiind pentru scurt timp Episcopul Rădăuților, apoi al Romanului, precum și Mitropolit al Moldovei.

„Sfântul este poate mai puțin cunoscut, însă se bucură de aceeași cinstire și nu doar în zona Vrancei, ci ușor, ușor, în întreaga țară. Deși a avut o viață zbuciumată și a fost pentru o scurtă perioadă mitropolit al Moldovei a rămas în istoria Bisericii noastre prin martiriul său, jertfa pe care a făcut-o pentru apărarea dreptei credințe și a Bisericii în Mănăstirea Brazi atunci când a fost ucis de o ceată de tâlhari care încerca să prade Mănăstirea Brazi”, a spus Pr. Paroh Iulian Scoipan de la Parohia Apărătorii Patriei I, după cum ne informează TRINITAS TV.

Printre lăcașurile de cult din Patriarhia Română care își vor serba mâine ocrotitorul se numără și Parohia Apărătorii Patriei I din Capitală: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, parohia Apărătorii Patriei I a primit un fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Teodosie de la Mănăstirea Brazi și totodată cel de-al treilea hram, care este prăznuirea Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi în data de 22 septembrie. Cu acest prilej pregătim o suită de manifestări, în special liturgice, care debuteză în seara zilei de 21 septembrie cu slujba Privegherii și o scurtă procesiune în jurul Bisericii cu fragmentul din Sfintele Moaște. Fragmentul din Sfintele Moaște va fi depus apoi spre închinare în mijlocul Bisericii. În data prăznuirii, miercuri, 22 septembrie, vom oficia slujba Sfintei Liturghii într-un mare sobor de preoți, deoarece încercăm și prin acest lucru să serbăm într-un mod deosebit prima prăznuire a acestui hram în parohia noastră”, a mai precizat Pr. Paroh Iulian Scoipan.

Proclamarea oficială a canonizării Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi s-a făcut la 5 octombrie 2003.

Comentarii Facebook


Știri recente