Pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul la Căldărușani

În ziua de 22 iunie, a pomenirii Sfântului Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Căldărușani, așezământ monahal ce adăpostește sfintele moaște ale ierarhului român.

Din soborul de slujitori la Sfânta Liturghie au mai făcut parte arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhimandritul Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, pr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal, părintele Constantin Păun, protoiereu al protopopiatului Ilfov Nord, precum și preoți din parohiile învecinate.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, PS Varlaam Ploieșteanul a arătat că, în fiecare an, la 22 iunie, ‘Biserica noastră din România face pomenirea unui mare păstor al Țării Românești, Sfântul mitropolit Grigorie Dascălul, care este legat de această sfântă mănăstire în primul rând prin faptul că un număr de ani s-a nevoit aici, câștigându-și numele unui călugăr evlavios, al unui călugăr cărturar, al unui călugăr rugător pentru obștea din care făcea parte și pentru credincioșii pelerini la această sfântă mănăstire’.

Preasfinția Sa a amintit pelerinilor prezenți la hramul mănăstirii privilegiul de care se bucură apropiindu-se de racla cu sfintele moaște ale unui ierarh român, după învățătura Bisericii: ‘Primul gest pe care simțim nevoia să-l facem când intrăm în această biserică a mănăstirii este acela de a ne îndrepta spre racla sfântului, de a ne închina, de a săruta sfintele lui moaște și de a le atinge. Facem lucrul acesta pentru că așa ne învață Sfintele Scripturi, așa ne învață scrierile Părinților Bisericii și așa învățăm din pilda înaintașilor noștri, încă din vremea primelor decenii după organizarea Bisericii, după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, când creștinii cinsteau, prețuiau și se închinau moaștelor martirilor care și-au sacrificat viața din credincioșie față de Mântuitorul Iisus Hristos și față de Evanghelia Lui’.

PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a arătat virtuțile ierarhului român pentru care a fost supranumit ‘Dascălul’: ‘Contemporanii l-au numit ‘Dascălul’, nu pentru că ar fi provenit dintr-o familie cu numele de Dascălu, familia sa se numea Miculescu. Oamenii din vremea lui și mai ales oamenii de după el l-au numit ‘Dascălul’ pentru că el rămâne pentru fiecare dintre noi, călugări, preoți de parohie, credincioși și credincioase, un dascăl al dreptei credințe, un dascăl al smereniei, un dascăl al rugăciunii, un dascăl al pocăinței și un model de muncă neostoită pentru preamărirea lui Dumnezeu și mântuirea noastră și a celor încredințați păstoririi noastre’.

După Sfânta Liturghie, PS Varlaam, însoțit de soborul de preoți și diaconi slujitori, a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul protos. Damaschin Ștefan, trecut la cele veșnice la începutul acestui an, după cum ne informează Ziarul Lumina.

La hramul Mănăstirii Căldărușani au participat și membrii Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, în frunte cu părintele consilier patriarhal Constantin Pătuleanu, pentru a sărbători pe ocrotitorul sectorului, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul.

Comentarii Facebook


Știri recente