Pomenirea Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Biserica Ortodoxă l-a pomenit, astăzi, 30 iunie 2012, pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. Acesta a trăit ca pustnic în veacul al XIV-lea, pe valea pârâului Râmeț din Munții Apuseni, informează TRINITAS TV. A ajuns egumen al Mănăstirii Râmeț iar apoi arhiepiscop al Transilvaniei. Pe unul dintre pereții bisericii așezământului monahal din Apuseni se află o inscripție care datează din anul 1377, din 2 iulie, și care atestă prezența acestui arhiereu ortodox în Transilvania, fiind cea mai veche consemnare de acest fel.

Se știe că încă din timpul vieții Cuviosul Ghelasie a săvârșit numeroase minuni, iar după trecerea la cele veșnice, trupul său a fost îngropat in vecinătatea mănăstirii. În anul 1925, în chip minunat, a fost găsit capul sfântului, fiind așezat apoi spre cinstire într-o raclă de lemn, în sfântul lăcaș.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât canonizarea oficială a Cuviosului Ghelasie și trecerea numelui său în calendar, cu zi de prăznuire la 30 iunie. Proclamarea solemnă s-a făcut la Mănăstirea Râmeț, la 29 iunie 1992.

Comentarii Facebook


Știri recente