Pomenirea Sfântului Grigorie Dialogul

Autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, Sfântul Grigorie Dialogul, va fi pomenit mâine, 12 martie, de Biserica Ortodoxă. Acesta este unul dintre cei patru Părinți reprezentativi ai creștinismului occidental, alături de Sfântul Ambrozie, Fericiții Augustin și Ieronim și este cinstit în mod deosebit și de Biserica Răsăritului. A fost și primul călugăr ales episcop al Romei. Pontificatul său a durat din anul 590 și până în 604.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București: „A fost un om extraordinar de milostiv și poate comparabil cu Sfântul Nicolae. A zidit case pentru bătrâni, așa cum făcuse și Sfântul Vasile cel Mare în Răsărit a făcut la Roma veche Sfântul Grigorie Dialogul. Pentru milostenia, evlavia și adânca lui înțelepciune a fost ales episcop al Romei”.

Inițial, Sfântul Grigorie a îmbrățișat o carieră politică, provenind dintr-o familie patriciană romană. Însă, în anul 575 a optat pentru viața monahală, transformând vila de pe Muntele Celio, moștenită de la părinți, în Mănăstire. Tot în această perioadă începe să-și scrie opera teologică: „A lăsat o lucrare foarte valoroasă despre pastorație în care se dau sfaturi concrete preoților despre cum să devină buni duhovnici. Lucrarea este tradusă și în limba română, iar acele sfaturi sunt extrem de actuale și astăzi. A fost o minte foarte înțeleaptă și este comparabil cu Sfinții Trei Ierarhi din Răsărit”.

Sfântul Grigorie Dialogul este cunoscut îndeosebi pentru activitatea sa din domeniul reformei liturgice: „Ne-a lăsat un dar foarte prețios ce constă în Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfințite, care se săvârșește acum în Postul Paștelui. Este o Liturghie unită cu Vecernia, dar căreia îi lipsește momentul Prefacerii Darurilor, deoarece Sfintele Daruri sunt deja Sfințite”, a afirmat părintele profesor decan.

Sfântul Grigorie Dialogul este ocrotitorul muzicienilor, cântăreților, studenților și al învățătorilor și este considerat de Biserica Apuseană unul din cei mai însemnați pontifi din istorie, fiind cinstit cu supranumele de „cel Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente