Pomenirea Sfântului Grigorie Dialogul

Autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite, Sfântul Grigorie Dialogul, este pomenit astăzi în Biserica Ortodoxă. Acesta este unul dintre cei patru Părinți reprezentativi ai creștinismului occidental, alături de Sfântul Ambrozie, Fericiții Augustin și Ieronim și este cinstit în mod deosebit și de Biserica Răsăritului. A fost și primul călugăr ales episcop al Romei. Pontificatul său a durat din anul 590 și până în 604.

„Sfântul Grigorie Dialogul a fost un om extraordinar de milostiv și poate fi comparat cu Sfântul Nicolae. A zidit case pentru bătrâni și practic, ce a făcut Sfântul Vasile cel Mare în Răsărit a făcut la Roma veche, cum se spune, Sfântul Grigorie Dialogul. Pentru milostenia, evlavia și adânca lui înțelepciune a fost ales Episcop al Romei”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie din București.

Inițial, Sfântul Grigorie a îmbrățișat o carieră politică, provenind dintr-o familie patriciană romană. Însă, în anul 575 a optat pentru viața monahală, transformând vila de pe Muntele Celio, moștenită de la părinți, în mănăstire. Tot în această perioadă începe să-și scrie opera teologică.

„Ne-a lăsat o lucrare foarte valoroasă despre pastorație în care se dau sfaturi concrete preoților cum să fie buni duhovnici, să conducă pe credincioșii care le sunt încredințați. Lucrarea este tradusă în limba română și cuprinde sfaturi pe care dacă le citim vom observa că sunt extrem de actuale și astăzi. A fost o minte foarte înțeleaptă și poate fi comparat cu Sfinții Trei Ierarhi din Răsărit”, a mai adăugat Pr. Prof. Decan Ștefan Buchiu.

Sfântul Grigorie Dialogul este ocrotitorul muzicienilor, cântăreților, studenților și al învățătorilor și este considerat de Biserica Apuseană unul din cei mai însemnați pontifi din istorie, fiind cinstit cu supranumele de „cel Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…