Pomenirea Sfântului Grigorie Decapolitul

La 20 noiembrie, Biserica noastră îl pomenește pe Cuviosul Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea olteană Bistrița. Monah îmbunătățit, acesta a trăit la cumpăna veacurilor al VIII-lea și al IX-lea.

„Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în sud-estul Asiei Mici, în Irinopolis, în ținutul Decapole pe la anul 780-790 într-o familie creștină, cinstitori de Dumnezeu și iubitor de Biserică. Sfântul atunci când a crescut până la vârsta adolescenței a urmat școlile timpului și a dorit să mărturisească pe Hristos și să îmbrățișeze viața monahală în ciuda dorinței părinților de a-l căsători. Astfel, el s-a retras în munții Isauriei pentru meditație, pentru citirea Sfintelor Scripturi și pentru rugăciune”, a explicat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului

Renumit în tot Bizanțul pentru curăția vieții sale, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol. Cinstitele sale moaște au fost aduse la Mănăstirea vâlceană Bistrița la sfârșitul secolului al XV-lea.

Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950. Un fragment din cinstitele sale moaște se află și la Biserica „Hagiu” din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…