Pomenirea Sfântului Grigorie Decapolitul

La 20 noiembrie, Biserica noastră îl pomenește pe Cuviosul Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea olteană Bistrița. Monah îmbunătățit, acesta a trăit la cumpăna veacurilor al VIII-lea și al IX-lea.

„Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în sud-estul Asiei Mici, în Irinopolis, în ținutul Decapole pe la anul 780-790 într-o familie creștină, cinstitori de Dumnezeu și iubitor de Biserică. Sfântul atunci când a crescut până la vârsta adolescenței a urmat școlile timpului și a dorit să mărturisească pe Hristos și să îmbrățișeze viața monahală în ciuda dorinței părinților de a-l căsători. Astfel, el s-a retras în munții Isauriei pentru meditație, pentru citirea Sfintelor Scripturi și pentru rugăciune”, a explicat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului

Renumit în tot Bizanțul pentru curăția vieții sale, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol. Cinstitele sale moaște au fost aduse la Mănăstirea vâlceană Bistrița la sfârșitul secolului al XV-lea.

Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950. Un fragment din cinstitele sale moaște se află și la Biserica „Hagiu” din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente