Pomenirea Părinților de la Sinodul I Ecumenic

În anul 325, episcopii Bisericii creștine din Răsărit și din Apus s-au reunit la Niceea, convocați de Împăratul Constantin cel Mare, pentru a combate învățătura greșită pe care Arie, un preot din Alexandria Egiptului, o răspândise în lumea creștină. Cei 318 participanți la acest Sinod, primul din cele șapte, sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă duminica aceasta.

„Întrucât împăratul Constantin își dorește pace în imperiu în anul 325 convoacă primul Sinod Ecumenic. ‘Sinod’ înseamnă adunare, iar ‘ecumenic’ a toată lumea creștină. Atunci au fost invitați 318 părinți care au avut ca principal rol de a combate învățătura greșită a lui Arie. La acest prim Sinod Ecumenic au fost rânduite primele șapte articole din Crez”, a spus Părintele Protoiereu Ștefan Mușat de la Protoieria Ploiești, după cum informează TRINITAS TV.

Părinții de la Sinodul I Ecumenic sunt pomeniți în fiecare an în Duminica a VII-a după Sfintele Paști. La Sfânta Liturghie din această zi se citește pericopa din Evanghelia după Ioan, cap. 17, versetele de la 1 la 13.

Comentarii Facebook


Știri recente