Pomenirea morților – Moșii de toamnă

În Biserica Ortodoxă se face mâine, 5 noiembrie 2011, pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul, numită, în popor, Moșii de toamnă.

Credincioșii obișnuiesc să se roage pentru toți cei adormiți din neam și să împartă daruri de milostenie pentru sufletele lor. De asemenea, în biserici se săvârșește Sfânta Liturghie urmată, apoi, de slujba Parastasului. Slujbe de pomenire se oficiază și în cimitire, la mormintele celor dragi.

Pomenirea generală a morților, toamna, se adaugă celorlalte două soroace îndătinate, Moșii de Vară și Moșii de Iarnă.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a oferit mai multe informații pentru Radio TRINITAS: „Practica aceasta nu este unanimă ca dată. Se face pomenirea morților în toate sâmbetele. În unele părți există practica pomenirii morților înainte de 14 noiembrie, în alte părți se pomenesc morții în sâmbăta dinainte de Sfântul Dumitru sau după Sfântul Dumitru sau înainte de sărbătoarea Sfinților Arhangheli. Pomenirea este cu aceeași valoare ca și celelalte două pomeniri speciale: Moșii de Vară și Moșii de Iarnă. În sâmbăta dinainte de începerea postului ne aducem aminte de toți cei plecați dintre noi. Ne rugăm, facem pomenire și milostenie pentru ei, ca să completăm faptele bune pe care ei trebuiau să le împlinească aici în lume și în același timp să ne împlinim datoria noastră de a ne ruga pentru ei”, a spus Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Încă din vremea Sfinților Apostoli, după cum mărturisește Sfântul Ioan Gură de Aur, se țineau zile de pomenire a strămoșilor adormiți în speranța fericirii veșnice. Despre obiceiul de a face rugăciuni de mijlocire pentru cei morți găsim menționări la Sfinții Părinți și Scriitori bisericești din secolul al II-lea, la Sfântul Ignatie al Antiohiei, Tertulian, Sfântul Ciprian al Cartaginei, apoi începând cu secolul al IV-lea mărturiile devin numeroase, dintre cei mai importanți Sfinți Părinți putem menționa pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente