Pomenirea morților în „Sâmbăta Sfântului Teodor”

Prima sâmbătă a Păresimilor este cunoscută, în Biserica Ortodoxă, ca Sâmbăta Sfântului Teodor. În această zi, ca și în toate celelalte sâmbete din Postul Mare, sunt pomeniți toți cei trecuți la Domnul.

Mai multe detalii privind pomenirea morților, din perioada Postului Mare, a oferit părintele Constantin Coman, profesor la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București: „Este o rânduială specială și o tradiție foarte îndelungată ca în această perioadă a Postului Mare, sâmbăta să fie consacrată pomenirii morților. Mai mult decât atât este o pomenire mai consistentă, cu un angajament mai serios al celor în viață, pentru că se fac colive în fiecare sâmbătă. Cine ține sâmbetele pentru cei adormiți din familie face colivă în fiecare sâmbătă și pentru că la sfârșit, în ultima săptămână, nu în Săptămâna Patimilor, ci în săptămâna premergătoare, ultima sâmbătă, dar nu Sâmbăta Mare ci cea premergătoare, «se dezleagă colivele», așa cum se spune în popor, se încheie această perioadă de pomenire în sâmbete a morților”, informează TRINITAS TV.

Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare, a fost rânduită pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului, în secolul al IV-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente