Pomenirea martirilor Epictet și Astion

În fiecare an, la 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe Sfinții Epictet și Astion, cei mai vechi martiri din țara noastră atestați de izvoarele aghiografice. Sfinții sunt cinstiți în mod deosebit în Episcopia Tulcii, aceștia primind cununa muceniciei pe 8 iulie, în anul 290, în cetatea Halmyris – veche așezare creștină așezată pe malurile Dunării.

„Despre viața și activitatea acestor doi mari sfinți și mucenici ai Bisericii lui Hristos cunoaștem din actele martirice că erau din Asia Mică, probabil din Frigia, Epictet era preot și pentru viața lui sfântă și curată a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. Epictet îl cunoaște pe tânărul Astion care provenea dintr-o familie deosebit de aleasă și era un tânăr deosebit de frumos la chip, dar în același timp frumos și la suflet, înzestrat cu multe bunătăți care în cele din urmă descoperă prin preotul Epictet izvorul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și cere să fie botezat. Primește botezul și amândoi iau o corabie și din părțile acelea îndepărtate ale Asiei Mici ajung în cetatea Almira de pe malurile Dunării, Dunavățul de astăzi și acolo propovăduiesc cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și săvârșesc multe minuni. În timpul groaznicei persecuții îndreptate împotriva Bisericii lui Hristos de către crudul împărat Dioclețian cei doi sfinți Epictet, care era preot, și Astion monahul au fost chemați în fața guvernatorului și pentru faptul că au refuzat să abjure credința creștină au fost martirizați prin tăierea capetelor”, a spus Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, după cum informează TRINITAS TV.

După martirizare, trupurile Sfinților Epictet și Astion au fost îngropate în cripta bazilicii episcopale din Halmyris.

În ziua de pomenire a celor doi martiri, la Mănăstirea tulceană Halmyris, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente