Pomenirea lui Mircea cel Bătrân, la Cozia

Astăzi, 31 ianuarie 2010, în Duminica a XXXIV-a după Rusalii „a Fiului Risipitor”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Sfânta Mânãstire Cozia, din județul Vâlcea, informează Arhiepiscopia Râmnicului.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii , în seara zilei de 30.01.10, iar astăzi a continuat cu Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos și cu Sfânta Liturghie.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Dr. Emilian Lovișteanul, a rostit cuvântul de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică îndemnându-i pe credincioși să se împace cu Dumnezeu și cu sfinții lui prin mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine pentru sănătatea trupului și mântuirea sufletului.

După Sfânta Liturghie a avut loc în biserica Mânăstirii Cozia slujba de pomenire a 592 de ani de la trecerea la domnul a marelui voievod și domn Mircea cel Bătrân (31 ianuarie 1418 – 31 ianuarie 2010).

Mircea cel Bătrân (n 1355 – 31 ianuarie 1418), voievod al Țării Românești (între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1395; ianuarie 1397 – 31ianuarie 1418), a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai Ungrovlahiei. Fiul lui Radu I și fratele lui Dan I pe numele de botez Dimitrie din familia Basarabilor, apare în actele oficiale ca ‘În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și de Hristos iubitorul și singur stapânitorul, Io, Mircea mare voievod și domn … ‘, dar și ca ‘Mircea cel Mare’ în istoriografia română. Recunoscut ca și ctitor a numeroase biserici și mânăstirii în țară dar și la Muntele Athos.

La această Liturghie arhierească au luat parte Părintele Arhimandrit Dr Vartolomeu Androni, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului și stareț al Mănăstirii Cozia, părinții stareți de la mânăstirile Turnu și Stânișoara precum și reprezentanți ai autorităților locale, personalități culturale, istorici de marcă, politicieni, ziariști și numeroși credincioși din județul Vâlcea și din țară.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…