Pomenirea eroilor din decembrie 1989 la Catedrala Patriarhală

Zilele acestea, la cimitirele, monumentele și troițele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga țară, ierarhi, preoți și diaconi înalță rugăciuni de pomenire a celor care în urmă cu 22 de ani și-au dat viața pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român.

La Catedrala Patriarhală pe 22 decembrie 2011 au fost pomeniți eroii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a adus un omagiu eroilor din decembrie 1989: „Poporul care a odrăslit sfinți și eroi este un popor care a făurit istorie și care va dăinui peste timpuri. Lupta duhovnicească a cuvioșilor, a martirilor și a tuturor sfinților a avut ca rodire de la Dumnezeu, prin lucrarea Duhului Sfânt, accederea lor în Împărăția Cerurilor. Prin analogie, eroii neamului românesc care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori și la revoluția din decembrie 1989, mărturisind cu piepturile și cu mâinile goale, înaintea tancurilor și a gloanțelor Vom muri și vom fi liberi sau Cu noi este Dumnezeu, se înalță în demnitate în fața lui Hristos Care s-a jertfit pe Sine pentru lumea întreagă care va crede în El”.

Eroii români sunt pomeniți, în Biserica noastră, la toate Sfintele Liturghii, în fiecare lăcaș de cult, la parohii și mănăstiri.

Comentarii Facebook


Știri recente