Pomenirea eroilor din decembrie 1989 la Catedrala Patriarhală

Zilele acestea, la cimitirele, monumentele și troițele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga țară, ierarhi, preoți și diaconi înalță rugăciuni de pomenire a celor care în urmă cu 22 de ani și-au dat viața pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român.

La Catedrala Patriarhală pe 22 decembrie 2012 au fost pomeniți eroii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură intitulat Jertfă pentru libertate și demnitate în care a adus un omagiu eroilor din decembrie 1989: „Asemenea martirilor credinței, tinerii eroi care s-au jertfit pentru libertatea noastră sunt „biruitori” (învingători) chiar dacă au murit cu trupul, pentru că ei au învins duhul necredinței, al violenței și al răutății, devenind iubitori de dreptate și adevăr, apărători ai demnității umane umilite sau desfigurate de regimul comunist opresiv.

Mulțimea eroilor români martiri ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este puterea jertfei și cât de necesară este lucrarea de vindecare și înnoire a umanității, rănită de ură și violență, de lăcomie și nedreptate, de egoism și indiferență, de multe alte forme ale morții fizice și spirituale”, a spus Preafericirea Sa.

Eroii români sunt pomeniți, în Biserica noastră, la toate Sfintele Liturghii, în fiecare lăcaș de cult, la parohii și mănăstiri.

Comentarii Facebook


Știri recente