Pomenirea dascălilor comunei Șiria

În comuna Șiria din podgoria Aradului a avut loc duminică, 19 februarie 2012, aceasta un eveniment cultural-spiritual deosebit, respectiv comemorarea tuturor dascălilor care au activat aici în ultima jumătate de veac. La organizarea și reușita sărbătorii au contribuit Primăria, Biserica din localitate și Școala generală ‘Ioan Slavici’.

Bucuria localnicilor a fost sporită de prezența Înalt Preasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care își are obârșia în această localitate, bunicul Înalt Preasfinției Sale, învățătorul Petru Seviciu, fiind dascăl aici, după cum ne informează Ziarul Lumina. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor ales de preoți, în prezența unui mare număr de credincioși.

În cuvântul de învățătură, sub titlul ‘Îngrijirea bolnavilor – cale de îndreptățire la Judecata Dumnezeiască’, chiriarhul s-a referit la Apostolul și Evanghelia zilei, precum și la Cazania sau predica tradițională a Părinților Bisericii despre cea de a Doua Venire a Domnului, texte care dau motivare întâietății milosteniei în cumpăna dreptății divine. ‘Criteriul pentru conștiința fiecărui credincios în fața lui Dumnezeu ca Drept Judecător, pe lângă păcatul săvârșit, este și cel al faptelor bune, săvârșite sau întrelăsate. Acestea, după învățătura ortodoxă, sunt ale îndurării sau milostivirii trupești și sufletești. Între cele dintâi, având în vedere curgerea acestui An omagial pentru Taina Sfântului Maslu și purtarea de grijă față de cei suferinzi, găsim și cercetarea celor bolnavi, iar între celelalte, rugăciunea pentru semeni. De aici și îndatorirea creștinească de împlinire întocmai, promovând lucrarea Bisericii pe tărâmul asistenței sociale și medicale, mai ales astăzi, când în instituțiile de stat respective beneficiem de sfinte lăcașuri și așezăminte cu slujitori consacrați’, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

În finalul Sfintei Liturghii, ierarhul, înconjurat de soborul slujitorilor, a oficiat slujba Parastasului pentru dascălii care au activat în Șiria. În finalul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură referitor la însemnătatea pomenirii celor care s-au dedicat educării copiilor și tinerilor Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente