Pomenirea Cuviosului Nicodim Aghioritul

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește la 14 iulie pe Cuviosul Nicodim Aghioritul. Acesta s-a născut în anul 1749, în orașul Naxos, din insula grecească cu același nume. Micul Nicola, căci așa se chema pe atunci, a studiat cu Hrisant Exochoritis, unul dintre cei mai buni profesori greci. La dorința acestuia, Nicola a putut merge în Smyrna, pentru a-și continua studiile. Aici a învățat filosofia aristotelică și teologia, fiind remarcat de către toți pentru momoria sa prodigioasă.

Se hotărăște să intre în monahism la 26 de ani, după câteva vizite la Sfântul Munte. În această calitate, încă din 1777 a fost solicitat de episcopul Macarie al Corintului să revizuiască și să editeze o serie de lucrări foarte importante. În anul 1782, în Veneția, vedea astfel lumina tiparului, pentru prima dată, manualul creștinului căutător de „isihie”. Nu mai puțin de 1.207 pagini a cuprins această primă ediție a Filocaliei, cu 36 autori patristici, acoperind o perioadă de unsprezece secole: IV-XV. De asemenea, una dintre cele mai cunoscute lucrări: „Despre războiul nevăzut” a fost publicată tot la Veneția, în anul 1796, 30 de ani mai târziu aceasta fiind tipărită și la Mănăstirea Neamț.

La 14 iulie 1809, Cuviosul Nicodim trecea la Domnul, încheindu-și astfel drumul aspru și plin de râvnă al vieții. Pentru viața sa curată și redescoperirea pildelor părinților îmbunătățiți, la 31 mai 1955, patriarhul ecumenic Atenagora I împreună cu membrii Sinodului de la Constantinopol au emis Tomosul de canonizare al Sfântului Nicodim Aghioritul.

În privința scrierilor sale, mai trebuie amintit că prima traducere a Filocaliei în limba română a apărut în anul 1769, la Dragomirna, monahul Rafail oferind primul manuscris copiat al acesteia, pentru ca în anul 1800, la Mănăstirea Neamț, să fie atestat un nou manuscris care cuprindea o traducere a primei jumătăți din Filocalia greacă. Cuviosul Paisie Velicikovski a publicat apoi prima traducere slavonă a Filocaliei la Moscova, în anul 1793.

Prima traducere în limba română a Filocaliei, tipărită, o datorăm însă părintelui Dumitru Stăniloae, realizată în 3 etape, între anii 1947 și 1991. În prezent, este în curs o reeditare a Filocaliei în 12 volume la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Ziua Satului Românesc

În ultima duminică din luna septembrie celebrăm Ziua Satului Românesc, sărbătoare instituită prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale…