Pomenirea celor adormiți în Biserica Ortodoxă Română

Sunt cinstiți astăzi, 22 mai, Moșii de vară. Biserica a rânduit această sâmbătă specială, cea dinaintea Rusaliilor, ca zi de pomenire a celor adormiți. În sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți sunt Moșii de iarnă, informează TRINITAS TV.

„Când zicem moși ne gândim la strămoșii, moșii, toți cei care au fost înaintea noastră și răposați din neamul nostru. Aceasta este o formă de a ne ruga pentru cei adormiți, deoarece noi ne rugăm în cultul divin public pentru toată Biserica și pentru toate categoriile de vii, dar în mod special nu uităm niciodată și pe cei adormiți ai noștri. La Proscomidie scoatem miride pentru cei vii și o parte de o grămăjoară care reprezintă pe cei adormiți”, a spus Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Biserica a rânduit să se facă rugăciuni nu numai pentru cei adormiți în dreapta credință, ci și pentru toți cei care au trăit înainte de venirea pe pământ a Mântuitorului Iisus Hristos, adică pentru toți cei care au trăit așteptându-L pe Mesia.

Ziua de astăzi este zi de pomenire generală a celor adormiți, de aceea în toate Bisericile s-au oficiat slujbe de parastas. Astfel, după oficierea Sfintei Liturghii a avut loc și la Catedrala Patriarhală din București o slujbă de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Zile rânduite de Părinții Bisericii pentru pomenirea morților sunt toate sâmbetele de peste an, cu excepția Sâmbetei celei Mari și a Sâmbetei Luminate.

Comentarii Facebook


Știri recente