Pomenirea Arhiepiscopului Antim la Dunărea de Jos

În data de 24 februarie 2011, la sărbătoarea primei și celei de a doua aflări a capului Înainte-Mergătorului și Botezătorului Ioan, s-au sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română o sută trei ani de la nașterea vrednicului de pomenire arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos, informează părintele diacon Marian Pătrașcu de la Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La Catedrala arhiepiscopală din Galați s-a săvârșit cu acest prilej o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim, precum și pentru protos. Petroniu Tănase, starețul Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos.

Arhiepiscopul Antim s-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzești (ținutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de răzeși, așezat în mijlocul codrilor, ce număra la acea vreme cu puțin peste 100 de case. Tatăl său, Ananie Nicov (â€1939), fusese, până la nașterea lui Antim, învățător în sat, după care a fost hirotonit diacon. Mama, Anastasia, deși suferindă, și-a dedicat întreaga viață creșterii celor 12 copii. La botez, ierarhul de mai târziu a primit numele Alexandru. Trăind într-o familie numeroasă, tânărul Alexandru a trebuit să lucreze pământul alături de părinții și frații săi.

În vara anului 1927 își termină studiile la această prestigioasă școală, eliberându-i-se Diploma de absolvire a Seminarului Teologic din Chișinău, semnată și de preotul Grigore Pișculescu (Gala Galaction), care a fost președintele Comisiei de examinare. Între anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultății de Teologie din Chișinău.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din ținutul Orhei, în ziua de 24 iunie 1935, de către mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primește hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 este hirotesit protosinghel, iar pe 8 noiembrie 1940 primește hirotesia întru arhimandrit.

A fost ales episcop al Cetății Albe-Ismail și a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944, prin mâinile și rugăciunile mitropolitului Irineu al Moldovei și Sucevei, arhiepiscopului Efrem al Chișinăului și episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, când episcopul Cosma Petrovici este silit de autoritățile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galați, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galați pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat în scaun de patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.

Părintele Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914, în comuna Fărcașa din județul Neamț. S-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Neamț, iar mai târziu a intrat la Mănăstirea Antim din București. A urmat cursurile universitare, dar a facut și studii în matematică și filosofie.

Dorul după o viață îmbunătățită l-a îndreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a viețuit din 1978 până în prezent. Acolo părintele Petroniu a avut și rolul de a revigora administrativ și spiritual obștea ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul.

Comentarii Facebook


Știri recente