Pomenire la Sâmbăta de Sus pentru părintele Teofil Părăian

La Mănăstirea ‘Sfinții Brâncoveni’ de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, are loc astăzi, 23 octombrie, slujba Parastasului la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Teofil Părăian, informează „Ziarul Lumina”.

‘După Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, se va săvârși slujba Parastasului în biserica mare a mănăstirii, iar apoi, la mormântul părintelui Teofil va avea loc o slujbă de pomenire, după care toți credincioșii vor fi așteptați la agapa oferită de obștea monahală’, a spus părintele arhimandrit Ilarion Urs, starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’.

Părintele Teofil Părăian s-a născut la 3 martie 1929, într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele Ioan. S-a născut fără vedere, motiv pentru care a urmat cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 și 1940. A urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 intră în obștea Mănăstirii ‘Brâncoveanu’. În același an este călugărit, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, și primește numele de Teofil, ‘iubitor de Dumnezeu’, transcrierea din limba greacă. La șapte ani de la călugărie este hirotonit diacon de către vrednicul de amintire mitropolit Nicolae Colan, iar în 1983 este hirotonit preot de mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci, primește și hirotesirea întru duhovnic, iar în anul 1988 devine arhimandrit. Părintele Teofil a trecut la cele veșnice la 29 octombrie 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente