Pomenire de șapte ani a mitropolitului Antonie Plămădeală, la Sâmbăta de Sus

La Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii ardeleni au prilejul de a poposi la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus unde va fi omagiat vrednicul de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală. Sfânta Liturghie arhierească și Parastasul vor fi oficiate în paraclisul mănăstirii de către Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sbor de arhierei și de preoți.

Pe 29 august 2005, Ardealul și întreaga țară s-au întristat la aflarea veștii că venerabilul mitropolit Antonie Plămădeală a trecut în lumea drepților. Pentru credincioșii ardeleni, păstoriți vreme de 23 de ani de mitropolitul Antonie, sărbătoarea din 29 august a devenit zi de pelerinaj la mormântul ierarhului din incinta mănăstirii brașovene. Și în acest an, pentru a șaptea oară se va oficia o slujbă de pomenire la mormântul vrednicului păstor al Ardealului, în ziua trecerii sale la Domnul. Pomenirea va fi precedată de Sfânta Liturghie arhierească și de slujba de Parastas, oficiate în paraclisul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus.

Soborul de arhierei și de preoți va fi condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. ‘Sunt invitați mai mulți ierarhi, preoți din Țara Făgărașului și din alte părți ale Ardealului, precum și familia mitropolitului Antonie Plămădeală, fratele său, Mihai Plămădeală, și toți cei care doresc să aducă un prinos de rugăciune celui care a păstorit ardelenii vreme îndelungată’, ne-a spus starețul mănăstirii brașovene, arhimandritul Ilarion Urs.

Mitropolitul cărturar

Mitropolitul Antonie Plămădeală a rămas în memoria ardelenilor ca un vrednic păstor de suflete, un predicator neegalat, o personalitate cu o cultură remarcabilă și un aprig rugător către Cer. Venit din Basarabia, unde a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Chișinău, mitropolitul Antonie Plămădeală a studiat la Institutele Teologice din București și Cluj. A intrat în monahism în 1948, la Mănăstirea Prislop, iar în 1954 a fost arestat și eliberat în 1956.

Ieromonahul Antonie Plămădeală a fost exclus din cinul monahal și din cler în perioada 1959-1968, timp în care a supraviețuit ca muncitor. Reprimit în cler, a fost numit secretar-șef la Institutul Teologic din București și a urmat studii doctorale la Heythrop College (Oxfordshire), apoi la Londra. Pe 27 decembrie 1970 a fost hirotonit vicar patriarhal, cu titlul ‘Ploieșteanul’, pe 9 decembrie 1979, episcop de Buzău, iar pe 10 ianuarie 1982 a fost ales arhiepiscop al Sibiului și mitropolit al Ardealului. După căderea comunismului, a fost numit membru de onoare al Academiei Române. A ctitorit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus noua incintă, clădirile anexe, inclusiv Academia Teologică, biblioteca și expoziția de obiecte bisericești, carte veche și icoane pe sticlă. A avut o activitate academică remarcabilă, iar pe plan extern a fost apreciat pentru relațiile ecumenice.

Comentarii Facebook


Știri recente