Politica Mitropoliei – grija pentru activitatea Bisericii

– comunicat de presa –

In data de 15 iulie a.c. cotidianul ‘Ziarul de Iasi’ a publicat articolul intitulat ‘IPS Daniel: un mitropolit aflat mereu de partea Puterii’ in care este comentat in mod tendentios si rauvoitor comunicatul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu referire la manifestarile comemorative de la Manastirea Putna din 2 iulie. Fata de afirmatiile si insinuarile din articol facem urmatoarele precizari:

1. Politica partinica nu prefera pozitii echilibrate si nuantate ci doar pozitii radicale si socante. Insa, vocatia Bisericii este reconcilierea si armonia.

2. Biserica Ortodoxa Romana este Biserica majoritara si traditionala a poporului roman si, ca atare, ea trebuie sa poarte grija pastorala atat fata de membrii ei care detin Puterea politica, cat si fata de cei care sunt in Opozitie, respectand pluralismul si apreciind contributia fiecaruia la binele comun al societatii. Respectul pentru autoritatile actuale ale statului roman este in primul rand o atitudine de respect fata de alegerea pe care a facut-o poporul roman si fata de responsabilitatea pe care o poarta cei care sunt chemati sa conduca tara, indiferent de orientarea lor politica.

3. Cat priveste faptul ca personalitati din tara si strainatate sau inalti demnitari de stat viziteaza Mitropolia acesta este semnul respectului fata de Biserica, fata de istoria si demnitatea scaunului mitropolitan de la Iasi. O consecinta a prestigiului multisecular ca institutie de unitate spirituala ortodoxa romaneasca precum si a aprecierii de care se bucura Mitropolia din Iasi este si faptul ca, incepand cu anul 2000, orasul Iasi a devenit oras de pelerinaj international. Aceste lucruri ar trebui sa-i bucure pe iesenii bine intentionati, nu sa-i deranjeze.

4. Biserica nu cauta dezbinari si polarizari ci comuniunea valorilor si respectul persoanelor si diferitelor institutii din societate. Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu desfasoara activitati doar din 4 in 4 ani, ci exista o continuitate neintrerupta de nici un eveniment social sau politic. Ca atare, Mitropolia nu practica ‘oportunismul politic’, asa cum tendentios sugereaza ‘Ziarul de Iasi’, ci strategia ei permanenta este responsabilitatea pastorala si misionara care include si asigurarea salarizarii clerului si personalului din parohii si manastiri, a profesorilor din scolile teologice si a profesorilor de religie, a personalului din administratia bisericeasca, asigurarea fondurilor necesare pentru construirea de biserici parohiale, de noi manastiri si schituri, pentru restaurarea monumentelor bisericesti, asigurarea fondurilor necesare pentru activitatile culturale si sociale-caritative etc. Din acest punct de vedere, Mitropolia Moldovei si Bucovinei arata recunostinta fata de persoanele si institutiile statului care ajuta Biserica, indiferent de orientarea lor politica. Prin urmare, atitudinea fata de domnul Mugur Isarescu a fost, asa cum s-a precizat si la momentul respectiv, una de recunostinta pentru ajutorul mare pe care l-a oferit Bisericii in activitatea sa misionara, sustinand programele sociale si culturale ale ei.

5. In privinta episcopului vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, P.S. Calinic Botosaneanul, trebuie precizat faptul ca a fost recomandat pentru aceasta inalta slujire Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si hirotonit arhiereu de catre I.P.S. Daniel. Prea Sfintia Sa isi desfasoara activitatea in subordinea Chiriarhului, potrivit prioritatilor pastoral-misionare din teren si conform pogramului ‘Nici un sat fara biserica’. Incercarea de a crea diversiune si dezbinare in interiorul eparhiei sau intre ierarhi din eparhii diferite este de fapt o incercare de slabire a unitatii Bisericii si a increderii de care aceasta se bucura in societatea romaneasca. De aceea, indemnam clerul si credinciosii ortodocsi sa fie atenti si sa vegheze la pastrarea unitatii Bisericii si la sustinerea activitatilor ei pastoral-misionare, culturale si social-caritative spre binele si demnitatea Bisericii si a poporului nostru.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

15.07.2004

Comentarii Facebook


Știri recente