Poliția Română împlinește 201 ani de la înființare pe 25 martie

Poliția Română împlinește 201 ani de activitate pe 25 martie 2023. Drapelul celor care păzesc ordinea și liniștea publică e strâns legat de praznicul Bunei Vestiri. 

În vremea Sfântului Domnitor Neagoe Basarab apar primele atestări documentare ale instituției, iar în timpul lui Mihai Viteazu este creată instituţia Agiei.

Domnitorul Mihai Suțu organizează paza Capitalei, emite primele acte de identitate şi reglementează portul armelor. Abia în 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de Poliţie.

În 1821, Tudor Vladimirescu acordă scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse.

În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.

Din 1990, Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte, se precizează în istoricul instituţiei.

Ziua Poliției Române de Buna Vestire

Ziua Poliției Române este strâns legată de sărbătoarea Bunei Vestiri. Data de 25 martie nu a fost aleasă întâmplător; motivul pentru care Poliţia Română o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi are originea în secolul 19.

În anul 1822, Domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei de atunci, drapelul Agiei (organ administrativ din sec. XVIII-XIX în Țara Românească și în Moldova, însărcinat cu menținerea ordinii publice în capitală). Prin acest gest, domnitorul legaliza funcționarea instituție.

Drapelul era confecţionat din mătase de culoarea galben-crem şi avea dimensiunile 2,1 m x 2,4 m, prăjina având 3,6 m.

Pe o parte a drapelului este reprezentată o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte verde, şi o inscripţie scrisă cu caractere chirilice. Pe cealaltă parte a steagului este înfăţişată scena Bunei Vestiri.

Poliția Română se află în strânsă legătură cu un sfânt român.

În secolul 14, Vătaful de vânători, subordonat Marelui Vornic, era comandantul gărzii persoanele a domnitorului. Primul Vătaf de vânători cunoscut în istoria românilor este Sfântul Domnitor Neagoe Basarab.

Odată cu trecerea anilor, atribuţiile Vătafului de Vânători schiţează aproape toate serviciile poliţiei contemporane, fiind considerat „străbunicul”  prefectului de poliţie.

Sfântul Sinod l-a trecut pe Sfântul Neagoe Basarab în rândul sfinţilor în anul 2008, proclamarea oficială a canonizării a avut în 26 septembrie 2009.

Foto credit: Facebook / Poliția Română

Comentarii Facebook


Știri recente