Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns ieri seară, în jurul orei 19:00, la Mănăstirea Putna. Aici, a fost întâmpinat de obștea mânăstirii, iar apoi a fost oficiată slujba Polihroniului în Biserica mare.
Mai multe detalii aflăm de la directorul de programe Radio TRINITAS, Ciprian Olinici, prezent la evenimente: ” În jurul orei 19:00 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns la Suceava însoțit de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și a fost întâmpinat de un sobor de ierarhi și preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, precum și de numeroase oficialități locale. De acolo s-a venit la Putna, unde la intrarea în satul Putna a fost întâmpinat, după rânduiala tradițională de aici, de călăreții care l-au condus către Sfânta Mănăstire. La poarta Mănăstirii a fost întâmpinat de către oficialitățile locale, de către un grup de copiii și de către soborul Mănăstirii Putna. S-a mers în Biserica Mare unde Preasfințitul Ioachim Băcăunaul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat slujba Polihroniului. Preafericirea Sa a adresat mulțumiri pentru primirea călduroasă și, de asemenea, felicitări obștii pentru lucrarea de finalizare a picturii mănăstirii. De asemenea un cuvânt de bun venit a fost rostit de către Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen. Ziua de mâine este o zi culturală, Preafericitul Părinte Patriarh vizitând unul dintre cele mai impresionante și mai bine structurate muzee mănăstirești și anume, muzeul Mănăstirii Putna”.
Patriarhul României a început cuvântul său prin a aduce slavă lui Dumnezeu pentru „această lucrare sfântă și pentru bucuria pe care ne-o dăruiește Hristos Domnul, Maica Domnului și toți Sfinții atunci când preamărim pe Dumnezeu nu numai folosind cuvinte, ci arătând iubirea noastră și prin fapte față de Hristos și față de Biserica Sa”
De asemenea Preafericirea Sa a arătat faptul că pictura bisericească este expresie a credinței lucrătoare prin iubire și o chemare la o frumusețe netrecătoare, la o frumusețe cerească: „Iubirea față de Dumnezeu ca și iubirea față de persoanele umane se arată prin cuvinte frumoase, prin gesturi frumoase și prin daruri frumoase. Pictura este un dar frumos oferit lui Dumnezeu ca expresie a credinței. Atunci când iubim o persoană îi oferim ceea ce avem mai nou, mai frumos, mai înălțător, ca pornind de la darurile vizibile din lumea aceasta să ne urcăm la frumusețile cele netrecătoare din Împărăția Preasfintei Treimi. Deci, pictura este în primul rând o expresie a credinței lucrătoare prin iubire și în al doilea rând este o chemare la o frumusețe netrecătoare, la o frumusețe cerească. De aceea Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, a spus că „Biserica este cerul pe pământ” și am completat zicând: ca pe pământeni să îi înalțe sufletește la ceruri. Această frumusețe a picturii este și o mărturisire a credinței ortodoxe. Nu oricine și oricum poate picta o Biserică. O pictură este o scriere în imagini, este o altă formă a Evangheliei exprimată în culori. Deci, dreapta credință se mărturisește prin cuvânt, dar și prin imagini pentru că Iisus Hristos este numit cuvântul Lui Dumnezeu și Chipul lui Dumnezeu. Taina Întrupării este temelia teologică a picturilor din Biserică.”
„Anul acesta în care ne aflăm noi, anul omagial al Crezului ortodox se manifestă și prin credința exprimată în Liturghie și în iconografie. De foarte mult timp în Patriarhia Română nu s-au mai pictat într-o forma atât de largă și detaliată cele șapte sinoade ecumenice. A rânduit Dumnezeu ca în acest an când vorbim de Simbolul Niceo-constantinopolitan, și ne amintim de Sinodul Ecumenic de la Niceea și de la Constantinopol, iată să avem aici în forma cea mai luminoasă și cea mai recentă reprezentarea tuturor celor șapte sinoade ecumenice”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române..
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va sfinți duminică, 15 august, noua pictură a Bisericii ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Pereții au fost împodobiți în ultimii 9 ani cu frescă executată de pictorii bucovineni: Mihail și Gavril Moroșan.
În după-amiaza aceleași zile, Patriarhul României va sfinți și inaugura cabinetul medical „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” și arhondaricul „Sfântul Daniil Sihastrul” ale Mănăstirii Putna.