Pogorarea Duhului Sfant este sarbatorita de cateva lacasuri monahale

Ultima ctitorie a Sf. Voievod Stefan cel Mare isi sarbatoreste hramul

Manastirea Dobrovat, din judetul Iasi, este mentionata pentru prima data in documentul emis la Harlau in ziua de 26 noiembrie 1499. Ridicarea bisericii cu hramul ‘Pogorarea Sfantului Duh’ a inceput in anul 1503 si a fost finalizata in 1504. Un scurt istoric al lacasului ne-a fost relatat de catre parintele Mercurie, slujitor la Manastirea Dobrovat: ‘A fost construita intre 1503-1504 pe un vechi asezamant de sihastri si a fost pictata in anul 1529 in timpul lui Petru Rares, atat in interior, cat si in exterior. Pictura din naos este cea mai frumoasa din Moldova. Din pictura exterioara se mai pastreaza doar doua mici fragmente. In 1651, in timpul lui Vasile Lupu, manastirea este inchinata Manastirii Zografu de la Muntele Athos pana in 1863, la secularizarea lui Cuza. Pana la 1902 a functionat o inchisoare, apoi a fost in totala parasire, pentru ca apoi sa devina orfelinat de fete si scoala agricola. Intre anii 1930-1948 a revenit vietii monahale, dar in 1948 a fost inchisa pana in 1990, cand a fost redeschisa ca manastire de maici, dar apoi ca manastire de calugari’. Desi este un lacas foarte vechi, Manastirea Dobrovat nu mai detine nici un obiect cu valoare de patrimoniu, acestea fiind instrainate in secolul al XIX-lea. Multe dintre odoare se gasesc astazi in patrimoniul altor lacasuri sau institutii din tara si strainatate. Parintele Mercurie ne-a mai spus ca ‘nu se mai pastreaza nimic, nici ca document scris, nici ca obiecte de patrimoniu intrucat, in 1860, un staret grec a trimis toate documentele, arhivele si tot ceea ce era mai important la Muntele Athos, iar in prezent nu avem nici un obiect. Exista carti de slujba din timpul lui Stefan cel Mare la Academia Romana din Bucuresti si la Manastirea Rila din Bulgaria, o Psaltire de la 1830 pastrata la un muzeu din Moscova, un epitaf si un epitrahil din timpul lui Stefan cel Mare pastrate la Muzeul National de Arte din Bucuresti, incat stiri despre viata monahala de la Dobvovat sunt foare putine’.

Manastirea Dragomirna are ca hram praznicul Pogorarii Duhului Sfant

Ctitorit in 1602 de catre mitropolitul Anastasie Crimca, sfantul lacas a constituit un puternic centru de cultura, mai ales in sec al XVI- lea, cand vietuitorii de aici au lucrat intens la copierea textelor religioase si la impodobirea acestora cu miniaturi. Despre contextul in care Manastirea Dragomirna a primit ca hram praznicul pogorarii Duhului Sfant ne-a vorbit maica Heruvima, stareta manastirii: ‘Mitropolitul Anastasie era un mare iubitor de Biserica, lucru care este oglindit in frumusetea bisericii noastre pe care a ctitorit-o. Mitropolitul Anastasie Crimca a avut in minte si puterea cu care Duhul Sfant a intrarmat neamul romanesc sa biruie orice nazuinta vicleana si sa zdrobeasca orice intaritura pagana, dat fiind contextul in care s-a zidit biserica, Unirea celor Trei Principate la care a luat parte insusi mitropolitul Anastasie. Totodata, mitropolitul Anastasie Crimca a asezat acest hram ca poporul sa inteleaga ca este o binecuvantare si o mare cinste ca apartin acestei minunate Biserici Ortodoxe, pentru ca astfel sa aiba posibilitatea de a se impartasi din Duhul Sfant’. Maica Heruvima ne-a vorbit si despre viata de obste de la Manastirea Dragomirna, mentionand faptul ca ‘vietuitoarele din aceasta manastire, in afara de rugaciune, mai au si alte activitati care trebuiesc facute pentru a ne sustine. Lucreaza la ateliere de pictura, broderie vesminte si croitorie. De asemenea, manastirea are si gospodarie anexa, mai avem doua case facute de IPS Pimen, in care putem gazdui pelerini atat din tara, cat si din strainatate, in jur de 200 de persoane’.

Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh este si hramul Schitului Lumera, ridicat pe langa Manastirea Rafaila, din judetul Vaslui

Manastirea Rafaila dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea -inceputul secolului al XVI-lea, fiind intemeiata de catre unul dintre ostasii domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Si schitul care astazi isi serbeaza hramul dateaza tot din secolul al XV-lea. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, schitul a fost distrus. In 1999 a fost sfintit locul pentru ridicarea unei biserici la schit, biserica ce urmeaza a fi sfintita in toamna acestui an, dupa cum ne-a marturisit parintele Vichentie, staretul Manastirii Rafaila: ‘Schitul se afla in comuna Todiresti, judetul Vaslui. A luat fiinta in anul 1999, iar sfintirea locului pentru acest schit s-a facut de catre PS Ioachim, episcopul Husilor, si totodata s-au inceput si lucrarile la biserica. Ea suporta acum anumite lucrari pe care speram ca in toamna acestui an, in prima duminica din luna octombrie, sa o sfintim. Vor fi invitati ierarhi de seama si credinciosi. cei care lucreaza la aceasta biserica sunt bucovineni, oameni cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu multa dragoste, care au pus umarul pentru ridicarea acestui lacas. Biserica are o alta forma decat cea obisnuita, iar interiorul speram ca sa fie finisat la sfarsitul acestui an’. Parintele Vichentie ne-a vorbit si despre alte proiecte de la Schitul Lumera, proiecte ce urmeaza a fi terminate tot in cursul acestui an: ‘Speram sa ridicam si o parte din chilii, in total vor fi peste 80 de chilii, atat pentru parintii din manastire, cat si pentru credinciosii care vor poposi in acest lacas. Se ridica si un amfiteatru, o biblioteca, iar la sfarsitul acestui an, la sfintirea bisericii, sa il invitam pe parintele Teofil Paraian de la Sambata de Sus’.

Comentarii Facebook


Știri recente