Poetul Mihai Eminescu, omagiat în Episcopia Romanului

Anul acesta, în ziua de 15 ianuarie, se împlinesc 159 de ani de la nașterea celui socotit de cititorii români și de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, Mihai Eminescu. Personalitatea sa va fi evocată, atât la Catedrala episcopală din Roman, cât și la sala de ședințe și festivități a Protoieriei Roman.

Data desfășurării primei sinaxe a preoților romașcani coincide cu ziua de naștere a poetului național. Sinaxa va debuta, în dimineața zilei de joi, cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul dr. Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, la Catedrala episcopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Sfânta Liturghie va fi urmată de o slujbă de pomenire a ilustrului poet și de cuvântul de învățătură al Preasfințitului Ioachim. La finalul lucrărilor, Preacucernicul protoiereu Florin Țuscanu va prezenta date privind legăturile poetului cu Romanul, ținând cont că, de-a lungul vieții sale, Mihai Eminescu a trecut de cel puțin cinci ori prin acest oraș. În după-amiaza aceleiași zile, în sala de ședințe și festivități a protopopiatului, va avea loc o manifestare culturală, organizată de Societatea „Clepsidra” din Roman, în cadrul căreia va fi omagiat poetul, supranumit și „luceafărul poeziei românești”.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…