Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina se potrivește și omului secularizat de astăzi

Biserica Ortodoxă se află, astăzi, 18 noiembrie 2012, în Duminica a XXVI-a după Rusalii. În toate bisericile s-a citit la Sfânta Liturghie Pericopa Evanghelică care prezintă Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a evidențiat învățăturile ce reies din Pericopa Evanghelică citită astăzi: „Această dramă a patimii lăcomiei de cele materiale devine o robie. Deși, el are inițiativa cumulării bogatul acesta este totuși un rob al celor materiale. Nebunia este tocmai atitudinea sa de a reduce toată viața la consumul de cele materiale și de a reduce cele materiale la preocuparea exclusivă pentru traiul legat de cele trupești. Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina este o pildă care se potrivește și multor oameni din zilele noastre. Omul secularizat care construiește viața fără să se mai gândească la Dumnezeu Dăruitorul, Creatorul sau Făcătorul cerului și al pământului, fără să mai înțeleagă existența, viața și bunurile materiale ca daruri de la Dumnezeu, se aseamănă cu bogatul din Evanghelie care zidește hambare noi, care adună bunuri materiale, care nu vede ca progres decât progresul material, fie al bunurilor de consum în societatea consumistă, fie al banilor”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat clerul și credincioșii la milostenie și fapte bune mai ales în această perioadă a Postului Nașteri Domnului: „Această perioadă a Postului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos este o perioadă de îmbogățire în fapte bune prin rugăciune, prin post și prin milostenie. Aproape toate duminicile premergătoare Postului Crăciunului și cele din timpul postului, ca și sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Templu, ne îndeamnă să ne îmbogățim prin rugăciune, prin spovedanie și împărtășanie, ca să devenim un templu al Duhului Sfânt, îmbogățiți de harul Sfințeniei lui Dumnezeu, și prin fapte bune de milostenie. De aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trimis o scrisoare către clerul și credincioșii din toată Patriarhia Română, din țară și străinătate, cerând ca în această perioadă să se organizeze colecte în bani, alimente, haine și medicamente, în special pentru cei bolnavi. Noi începem în această primă duminică din Postul Nașterii Domnului colecta de bani. Această colectă se continuă în timpul postului, în fiecare duminică și în sărbătorile amintite, până la marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Astfel, la darul lui Dumnezeu arătat în Mântuitorul Iisus Hristos Care se face Om pentru mântuirea oamenilor și din iubire pentru oameni, să răspundem și noi cu iubire milostivă față de cei săraci și mai ales față de bolnavi, anul acesta fiind Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XXX-a după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente