Pictura bisericii Parohiei Chiajna a fost sfințită de Patriarhul României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit astăzi, 6 decembrie 2012, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, pictura Bisericii „Sfântul Nicolae” – Chiajna din Protopopiatul Ilfov Sud. După slujba de sfințire a picturii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Ierarh Nicolae este un model al milosteniei și un simbol al generozității

În cuvântul de învățătură rostit, Preafericirea Sa a arătat că Sfântul Ierarh Nicolae este un model al milosteniei și un simbol al generozității: „Este un prilej de a face milostenie, de a înțelege că Dumnezeu Tatăl trimite pe Fiul Său ca dar al Său pentru mântuirea lumii și la acest dar al lui Dumnezeu răspundem și noi cu daruri. De aceea, Sfântul Nicolae este un învățător al dărniciei, al darurilor și el, în exemplul său, este un promotor al civilizației generozității sau dărniciei. Astfel, Sfântul Nicolae se face învățător al tuturor categoriilor de oameni și al celor mai simpli și al celor mai învățați și al celor care sunt mai modești, dar și al celor care sunt mai înstăriți. Deci, este un învățător care prin exemplul vieții sale a făcut mult bine și a arătat că valoarea fiecărei persoane stă mai întâi în bunătatea sufletului și nu atât de mult în funcția mare pe care o deține sau poziția în societate, ci câtă bunătate are omul în suflet întru atâta se aseamănă cu Dumnezeu Cel Bun, Cel Milostiv”.

Bunătatea sufletului găsește întotdeauna forme de a ajuta pe semenii care se află în nevoi

Patriarhul României i-a îndemnat pe creștini să fie alături de cei aflați în suferință: „Este vremea dărniciei, a milosteniei, a faptelor bune și dacă nu avem bani sau alte daruri pentru cei din jurul nostru, dacă nu avem să le oferim nimic material, atunci putem face dar cu un cuvânt bun, cu o rugăciune pentru cei care sunt bolnavi sau singuri, o vizită lângă patul celui care este bolnav, bătrân sau neajutorat, o mână de ajutor dată unui om care se deplasează greu. Există o mulțime de posibilități de a fi milostivi chiar dacă nu avem bani sau bunuri materiale de oferit. Deci, bunătatea sufletului găsește întotdeauna forme de a ajuta pe semenii care se află în nevoi”.

Ordine și distincții

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru clerici Părintelui Macovei Romică, parohul Parohiei Chiajna, Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni dlui. Minea Mircea, Primarul comunei Chiajna, județul Ilfov, precum și Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei dnei. Cherciu Mariana, dnei. Dumitru Ecaterina, dnei. preotese Macovei Mariana-Eugenia și Distincția de vrednicie Sfântul Dimitrie cel Nou dlui. pictor Petru Botezatu. Totodată, Părintele Vasile Cristian, preot coslujitor la Parohia Chiajna, a fost hirotesit de către Preafericirea Sa iconom stavrofor.

Comentarii Facebook


Știri recente