Pictura bisericii de lemn a Mănăstirii Cetățuia a fost sfințită

Credincioșii Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului l-au cinstit marți, 26 iulie, pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, în biserica de lemn ridicată în stil maramureșean, informează „Ziarul Lumina”.

Construit foarte aproape de biserica rupestră, sfântul lăcaș monahal a fost sfințit în anul 2004 și a devenit foarte repede un loc de pelerinaj pentru mulți credincioși care vin să se închine la moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel. Evenimentul de marți a fost unul deosebit deoarece Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oficiat și slujba de sfințire a picturii bisericii de lemn, construită în stil maramureșean.

În cel de-al doilea an de la proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit în cuvântul de învățătură de vrednicia și ostenelile monahului muscelean. ‘Când se făceau cercetări în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la numele pe care trebuie să-l primească acest sfânt cuvios muscelean, având în vedere că în calendar avem foarte mulți sfinți Ioanichie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că cel mai potrivit ar fi să-i spunem ‘Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel’. Toți membrii Sfântului Sinod s-au bucurat de această alegere, iar personal mărturisesc că am fost fericit că s-a găsit această numire care va rămâne pentru totdeauna în istoria sfinților români și nu numai. Unic ca și ceilalți sfinți, strașnic în credință, cu o harismă deosebită a ascetismului, a rugăciunii neîntrerupte, a supunerii la cele mai aspre canoane, prin viața lui sfântă ne-a rămas nouă dar de mare preț de la Bunul Dumnezeu care este minunat întru sfinții Săi. Sunt foarte sigur că rugăciunile lui sunt ascultate și că toate cererile pe care le-ați ridicat către cer prin Sfântul Cuvios Ioanichie vor fi împlinite’, a spus Înalt Preasfinția Sa.

Loc de refugiu duhovnicesc al domnilor români

Cunoscută cu denumirea de ‘Schitul Cetățuia Negru Vodă’, mănăstirea este construită în vârful unei creste stâncoase, la o altitudine de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmbovița. În acest lăcaș cu numele Cetățuia lui Negru Vodă și-au găsit refugiul și liniștea duhovnicească, laolaltă cu sihaștrii, Nicolae Alexandru Voievod, Ioan Radu Negru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Țepes, Mihai Viteazul, Matei Basarab la 1634, Constantin Șerban Vodă la 1658, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu la 1690, din a cărui poruncă s-a pictat cel de-al doilea strat în biserica din stâncă, stolnicul Constantin Cantacuzino, la 1775, primul rege al României, Carol I, care a vizitat în câteva rânduri ruinele vechii cetăți. În anul 1992, Schitul Cetățuia a fost ridicat la rangul de mănăstire, iar din anul 1993 acesta aparține Eparhiei Argeșului și Muscelului. După anul 1990, moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie schimonahul au fost așezate în biserica mare a Mănăstirii Cetățuia. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou este considerat ocrotitor al familiilor și un mijlocitor al acelora care nu pot avea copii. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a fost canonizat în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18-19 iunie 2009. Atunci s-a aprobat ca ziua de prăznuire a acestuia să fie 26 iulie. Proclamarea canonizării sfântului a avut loc pe 26 septembrie 2009, odată cu ridicarea Eparhiei Argeșului și Muscelului la rangul de arhiepiscopie.

Comentarii Facebook


Știri recente